IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германското правителство повиши очакванията си за растежа през 2014 г. до 1,8%

Икономическото министерство очаква вносът тази година да расте по-бързо от износа

15:42 | 12.02.14 г.
Автор - снимка
Редактор
Германското правителство повиши очакванията си за растежа през 2014 г. до 1,8%

Правителството на Германия повиши очакванията си за икономическия растеж през 2014 г., предаде АП.

Новата прогноза е за ръст на брутния вътрешен продукт (БВП) от 1,8%, докато предишната беше за повишение от 1,7%.

Разликата се дължи на очакванията за засилване на вътрешното търсене заради ниската безработица и нарастващите доходи в Германия.

Икономиката на Германия устоя на кризата за разлика от другите водещи икономики в еврозоната. В момента безработицата в страната е 7,3%, докато в Гърция и Испания нивото ѝ надвишава 25 на сто, отбелязва информационната агенция.

„Германската икономика навлезе във фаза на широко и устойчиво възстановяване“, посочва в изявление икономическият министър на най-голямата европейска икономика Зигмар Габриел.

Според Габриел икономическият растеж на Германия ще се ускори до 2% през 2015 г., като основен двигател отново се очаква да бъде вътрешното търсене.

През 2013 г. БВП на Германия се разшири само с 0,3 на сто, припомня агенцията.

Министърът отхвърли критиките, че икономическата мощ на Германия е за сметка на по-слабите икономики от еврозоната. Критиците твърдят, че Германия трябва да се повиши вътрешното търсене и така да помогне на своите партньори от ЕС, а не да продължава да разчита на собствения си износ за растежа.

Берлин обаче отхвърля критиките, като се аргументира, че по-високият търговски излишък всъщност отразява конкурентоспособността на германския бизнес.

Зигмар Габриел коментира, че „инерцията при вътрешното търсене не е само добра новина за Германия, но и за европейските ѝ партньори“. „Приближаваме се до целта за коригиране на икономическите дисбаланси в еврозоната“, допълва той, цитиран от АФП.

Заради ниската безработица и очаквания ръст на заетостта икономическото министерство на Германия очаква да започне постепенна корекция на външнотърговския дисбаланс. Според доклада на ведомството вносът тази година ще расте по-бързо от износа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:41 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още