IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Синдикати: За минимални заплати по икономически дейности трябва да се преговаря

Би отнело доста време, за да се приложи конкретната мярка, смятат работодатели

10:16 | 03.09.19 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Договаряне на минимални заплати по икономически дейности, които да заменят минималните осигурителни прагове може да има след преговори на синдикати и работодатели.

Преди дни социалният министър Бисер Петков посочи, че трябва да се работи за замяна на механизма на минималните осигурителни доходи с договаряне на минимална работна заплата по икономически дейности и сектори, която да замени и да служи като минимален осигурителен доход. Според него разговорът трябва да продължи за създаване на механизъм за договаряне на минимални заплати по икономически дейности, което обаче не може да стане за 2020 година.

„Ако прист ъпим към тази промяна, тя ще се състои, след като браншовите организации на синдикати и работодатели преговарят и това, за което се договорят, ще бъде записано като минимална работна заплата“, каза пред Bulgaria ON AIR Ваня Григорова.

"Колкото и ненаучно да звучи, че две страни са седнали от двете страни на масата и нещо се разправят, в крайна сметка резултатът е реалистичен и добър", посочи Теодор Дечев от Асоциацията на индустриалния капитал.

И двамата експерти се съгласиха, че би отнело доста време, за да се приложи конкретната мярка.

"Никой не може да каже, че в момента минималната работна заплата не е близо до реалността, защото няма обективен начин, по който това да се измери. То е въпрос на баланса на силите между синдикати и работодател, и на натиска на обществото върху правителството", коментира Ваня Григорова от КТ "Подкрепа" в "България сутрин".

Теодор Дечев обясни, че минималната работна заплата се определя субективно - възнаграждението се залага в средносрочната бюджетна прогноза и тя се следва.

"Пледираме да има договорен механизъм, както и идеи за договаряне на отделни минимални заплати по икономически дейности", посочи Дечев.

Вижте още във видеото.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:46 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 0
khao
преди 4 години
ти ли бе, дето не четеш даже статиите под които коментираш, си бил забелязъл .... на моменти сте ми супер забавни палячовци ! :D:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 4
ABBA
преди 4 години
Ами провери ги де.Отдавна забелязвам твоят интелект и ерудираност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 3
khao
преди 4 години
нали се сещаш че тия неща лесно се проверяват ? и не всички сме толкова тъъпи като теб !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 3
ABBA
преди 4 години
А за това кой ще преговаря?:"30 години след 1989 г. и старта на промените, активите в България са приблизително еднакви 126 млрд. тогава срещу 118,8 млрд.лв. сега. С огромната разлика, че в момента по данни на БНБ от 31 август 2019 г. в 17 часа нетните чуждестранни активи са 60,014 млрд.лв., а нетните вътрешни активи са 58,7629. С други думи, притежаваното от чуждестранни юридически и физически лица като стойност надминава всичко, притежавано от български. Интересна е и сумата на чуждестранните пасиви 9,388 млрд.лв. Както коментира Владимир Павлов от Възраждане, който пръв оповести в социалните мрежи данните на централната банка: можем да се поздравим, че чужденците притежават повече от българите.19MIN.BG"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още