IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Антикорупционният фонд поиска МРРБ да се произнесе строи ли се на плаж "Смокиня"

Концесионерът на плажа твърди, че не става дума за строеж, а за монтаж на преместваеми обекти, за които има всички необходими разрешения

11:46 | 30.06.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Антикорупционен фонд</em></p>

Снимка: Антикорупционен фонд

Антикорупционният фонд (АКФ) отправи сигнал до министъра на регионалното развитие и благоустройството относно нерегламентираното според него строителство на плаж „Смокиня“ и поиска министърът да се произнесе дали новостроящите се обекти на плажа представляват „преместваем обект“ или „строеж“ и дали нарушават законовите норми.

„Смятаме, че обектът, който се изгражда на територията на морски плаж „Смокиня“, не отговаря на законовите дефиниции за преместваем обект. Искаме министърът на регионалното развитие да се запознае с фактите по случая и да излезе с ясна инструкция за стриктно прилагане на закона,“ заявява Лора Георгиева от правната програма на АКФ.

През май се появиха публикации за строителните дейности, извършвани от концесионера на плаж „Смокиня“. Първи за случая сигнализира инж. Йоан Каратерзиян от Камарата на геодезистите в България, който твърди, че дейностите по монтиране и сглобяване на обекта са строителни и за тях е необходимо издаване на разрешение за строеж. От своя страна, представителят на концесионера на ивицата Иван Алексиев твърди, че не става дума за строеж, а за „монтаж на преместваем обект“, за който са издадени всички необходими документи и разрешения.

Проверка на РДНСК-Бургас показа, че на плаж „Смокиня-Север“ се монтират шест преместваеми обекта – три заведения, склад, шатра за водни атракции и тоалетна с душ. За изграждането им има разрешения от главния архитект на община Созопол.

В началото на юни Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) съобщи, че бетоновите елементи на плажа не са поставени в нарушение на закона, защото не се приемат за строеж. Ако бетонът не е излят, а конструкциите са донесени цели, те се считат за преместваем обект, допълниха от строителния контрол.

В сигнала си до министъра експертите на АКФ обаче обръщат внимание, че при поставянето и сглобяването на сградата на плаж „Смокиня“ са използвани стоманобетонни единични фундаменти за закрепяне на обекта към земята. Тези фундаменти правят невъзможно преместването му в пространството, поради което обектът губи характеристиките си на преместваем обект.

От АКФ настояват, че при разглеждане на случая трябва да се отчита и вида на територията, на която се поставя „преместваемият обект“ – в случая морски плаж. Законът за устройство на черноморското крайбрежие (ЗУЧК) си поставя за основна цел опазване на естествения ландшафт на Черноморското крайбрежие, както и съдържа императивна забрана за извършване на строителни дейности на територията на морския плаж. „Поради това е недопустимо закрепването на преместваеми обекти върху морския плаж чрез сглобяеми стоманобетонни фундаменти“, твърдят от АКФ.

Експертите на фонда смятат и че обектът, който се сглобява на територията на морски плаж „Смокиня“, не отговаря на нито един от изрично изброените видове преместваеми обекти в Наредбата на община Созопол за преместваемите обекти, поради което изграждането му е недопустимо, дори и като „преместваем обект“.

„Има сериозни съмнения, че при монтирането на обектите на плаж „Смокиня“ са нарушени разпоредбите на няколко закона и подзаконови актове. Настояваме министърът на регионалното развитие и благоустройството да осъществи функциите си по методическо ръководство и контрол, като даде ясно тълкуване за недопустимостта на изграждането на подобни обекти на морските плажове. Строително-монтажните дейности на плаж „Смокиня“ следва да бъдат преустановени, а обектите – отстранени от терена на плажа“ заявяват от АКФ.

„Считаме, че адекватното решаване на настоящия случай е от изключително значение за опазване на морските плажове, за развитие на туризма, както и за утвърждаване на принципа за законност и опазване на публичния интерес в дългосрочен план“, казва Бойко Станкушев, директор на АКФ.

Освен до министъра на регионалното развитие и благоустройството АКФ е подала сигнали и до кмета на Община Созопол и министъра на туризма в качеството им на контролни органи в случай на извършени нарушения на територията на морския плаж.

Това е поредният проблем с плаж "Смокиня" през последно време. През април Министерството на туризма глоби концесионера с близо 4000 лв. заради нарушаване на целостта на дюни на плажа след преминаването на верижна техника. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:22 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още