Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

България

Две трети от младите българи между 15-29 г. живеят в пренаселени жилища

В градските райони у нас има незаети около 650 хиляди жилища, което е около 25% от жилищния фонд в градовете, показват данни на Евростат

Две трети от младите българи между 15-29 г. живеят в пренаселени жилища

Снимка: БТА

Около 62% от младите българи във възрастовата категория 15-29 години, или близо две трети от младото поколение у нас в тези възрастови граници, живее в пренаселени жилищни условия, показват данни от анализ на Евростат за жилищните условия в страните от ЕС през 2017 г. 

Средният показател за наличието на тежки жилищни условия за младите европейци в ЕС е бил 27 на сто. Пред нас по този показател се нарежда единствено Румъния, където 65% от младежите там на възраст 15-29 г. живеят в условия на пренаселеност. 

Пренаселеността на жилищата у нас като цяло е била по-висока в градовете - 48 на сто, в сравнение със селските райони, където пренаселеността е била 33 на сто.

Освен това по данни на НСИ, у нас около 1 милион домакинства живеят в жилища, които се споделят от повече от едно семейство, тоест в едно жилище съжителстват няколко поколения, като в големите градски центрове приблизително 6-8 човека живеят в двустаен апартамент от 60 квадратни метра.

Най-засегнати от нивата на пренаселеност са домакинствата, които живеят в риск от бедност - 50 на сто от българите с ниски доходи страдат и от липса на нормални жилищни условия. Децата и тийнейджърите в подобни домакинства са още по-потърпевши откъм нормални жилищни условия - 80 на сто от подрастващите в условия на риск от бедност страдат и от липса на нормални жилищни условия.

На този фон съществува и друга диспропорция - у нас има около 3,9 милиона жилищни единици /по данни на НСИ/, но домакинствата у нас, които са около 3 милиона - обитават 2,7 милиона жилища, тоест съществува огромен жилищен излишък от близо 1,2 милиона жилища. 

Още по темата

В градските райони у нас има незаети около 650 хиляди жилища – 25% от жилищния фонд в градовете, а в селските райони - около 580 хиляди или 43 на сто от жилищата в селата. Тази статистика включва както вилни имоти, които не се ползват целогодишно, така и необитаеми с години имоти, които обаче имат собственици.

Само в столицата и областта незаетите жилища са около 200 хиляди, в Бургас - около 120 хиляди, във Варна - 80 хиляди и т.н. 

Около 27% от младите европейци на възраст 15-29 години, или 1 от всеки 4 жители на ЕС в тази възрастова категория, са били принудени да живеят в пренаселени жилища, показват данните на Евростат.

Като цяло в пренаселени жилища живеят общо около 17 на сто от домакинствата в ЕС-28, отчита европейската статистика.

Най-нисък е бил делът на младите европейци на възраст 15-29 години, които живеят в пренаселени жилища в Малта - едва 4 на сто, в Кипър и Ирландия - по 6 на сто, в Белгия - 8 на сто, в Холандия и Испания - по 10 на сто и др.
На другия полюс по този показател са били Румъния - 65%, България - 62%, Унгария - 57%, Хърватия - 55% , Полша и Латвия - по 50% и др. Тоест, близо една четвърт от държавите-членки, са имали процент на пренаселване за младите хора през 2017 г., който е бил по-висок от средния за ЕС /27 на сто/. Сред тях: Словакия, Латвия, Полша, Хърватия, Унгария, България и Румъния са имали данни за повече от половината от младото население, което е живяло в пренаселени домакинства.

Според показателите на Евростат, човек се счита за пребиваващ в пренаселено домакинство, ако домакинството не разполага с минимален брой стаи, които да съберат под един покрив следните варианти: по една стая за домакинство, по една стая за лице над 18 години, по една стая за две деца под 12 години, както и по една стая за две лица от един и същи пол между 12-17 години, уточнява анализът на Евростат.

/БТА/

По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (18)

   1| 2    
1
 
2
 
18
преди 7 месеца
Няма профилна снимка
Е то това е идеята. Да подгоним стадото към няколко града, където да вдигнем цените толкова, че хората да станат роби поне за 20-25 години с ипотечни кредити. Ако човек е активен икономически 40 години или малко повече (25-65г. възраст ) и в половината от тях е роб това не е капитализъм, демокрация, пазарна икономика и т.н. уйдурми. Това е робство, да наполовина робство, но пак си е робство. Та така вървим ние. Вместо по-богати, хората стават по-бедни у нас. Факт. Самият аз мисля като наближа пенсия да си зарежа хубавите жилища - къши и да мина на апартамент за да не се тормозя на стари години в немотията, която у нас е трудно да се избегне колкото и да си заделил на млади години. Лошото е , че не е ясно на кого ще мога да давам под наем тогава - то млади няма да има, остават пенсионери, мигранти и малцинства.
0
 
1
 
17
Blueberry до: neverland
преди 7 месеца
Няма профилна снимка
Има как - като ти тряснат един хубав данък незаета собственост.
1
 
7
 
16
преди 7 месеца
Няма профилна снимка
Поредната статия на имотната мафия.Внушава се,че българите живеят в пренаселени жилища,т.е има нужда от нови жилища.А истината е,че много рядко българи живеят в пренаселени жилища,а само ***.Има много необитаеми жилища.За ръст на цените допринасят най-вече емигрантите.Които като спестят пари и купуват жилища в България.
1
 
4
 
15
преди 7 месеца
Няма профилна снимка
Поредната статия на имотната мафия.Внушава се,че българите живеят в пренаселени жилища,т.е има нужда от нови жилища.А истината е,че много рядко българи живеят в пренаселени жилища,а само ***.Има много необитаеми жилища.За ръст на цените допринасят най-вече емигрантите.Които като спестят пари и купуват жилища в България.
0
 
2
 
14
преди 7 месеца
Няма профилна снимка
Някой може ли да каже как е събрана информацията за статистиката ?

Още от България
Затвориха една от най-късите улици в София за ремонт