IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Две трети от младите българи между 15-29 г. живеят в пренаселени жилища

В градските райони у нас има незаети около 650 хиляди жилища, което е около 25% от жилищния фонд в градовете, показват данни на Евростат

08:33 | 13.12.18 г. 19
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Около 62% от младите българи във възрастовата категория 15-29 години, или близо две трети от младото поколение у нас в тези възрастови граници, живее в пренаселени жилищни условия, показват данни от анализ на Евростат за жилищните условия в страните от ЕС през 2017 г. 

Средният показател за наличието на тежки жилищни условия за младите европейци в ЕС е бил 27 на сто. Пред нас по този показател се нарежда единствено Румъния, където 65% от младежите там на възраст 15-29 г. живеят в условия на пренаселеност. 

Пренаселеността на жилищата у нас като цяло е била по-висока в градовете - 48 на сто, в сравнение със селските райони, където пренаселеността е била 33 на сто.

Освен това по данни на НСИ, у нас около 1 милион домакинства живеят в жилища, които се споделят от повече от едно семейство, тоест в едно жилище съжителстват няколко поколения, като в големите градски центрове приблизително 6-8 човека живеят в двустаен апартамент от 60 квадратни метра.

Най-засегнати от нивата на пренаселеност са домакинствата, които живеят в риск от бедност - 50 на сто от българите с ниски доходи страдат и от липса на нормални жилищни условия. Децата и тийнейджърите в подобни домакинства са още по-потърпевши откъм нормални жилищни условия - 80 на сто от подрастващите в условия на риск от бедност страдат и от липса на нормални жилищни условия.

На този фон съществува и друга диспропорция - у нас има около 3,9 милиона жилищни единици /по данни на НСИ/, но домакинствата у нас, които са около 3 милиона - обитават 2,7 милиона жилища, тоест съществува огромен жилищен излишък от близо 1,2 милиона жилища. 

В градските райони у нас има незаети около 650 хиляди жилища – 25% от жилищния фонд в градовете, а в селските райони - около 580 хиляди или 43 на сто от жилищата в селата. Тази статистика включва както вилни имоти, които не се ползват целогодишно, така и необитаеми с години имоти, които обаче имат собственици.

Само в столицата и областта незаетите жилища са около 200 хиляди, в Бургас - около 120 хиляди, във Варна - 80 хиляди и т.н. 

Около 27% от младите европейци на възраст 15-29 години, или 1 от всеки 4 жители на ЕС в тази възрастова категория, са били принудени да живеят в пренаселени жилища, показват данните на Евростат.

Като цяло в пренаселени жилища живеят общо около 17 на сто от домакинствата в ЕС-28, отчита европейската статистика.

Най-нисък е бил делът на младите европейци на възраст 15-29 години, които живеят в пренаселени жилища в Малта - едва 4 на сто, в Кипър и Ирландия - по 6 на сто, в Белгия - 8 на сто, в Холандия и Испания - по 10 на сто и др.
На другия полюс по този показател са били Румъния - 65%, България - 62%, Унгария - 57%, Хърватия - 55% , Полша и Латвия - по 50% и др. Тоест, близо една четвърт от държавите-членки, са имали процент на пренаселване за младите хора през 2017 г., който е бил по-висок от средния за ЕС /27 на сто/. Сред тях: Словакия, Латвия, Полша, Хърватия, Унгария, България и Румъния са имали данни за повече от половината от младото население, което е живяло в пренаселени домакинства.

Според показателите на Евростат, човек се счита за пребиваващ в пренаселено домакинство, ако домакинството не разполага с минимален брой стаи, които да съберат под един покрив следните варианти: по една стая за домакинство, по една стая за лице над 18 години, по една стая за две деца под 12 години, както и по една стая за две лица от един и същи пол между 12-17 години, уточнява анализът на Евростат.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:35 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 33 rate down comment 1
neverland
преди 5 години
Бъркаш се. Няма как, против волята на собственика, на базата на някакъв си нормативен акт, да настанят в 2 от 3-те му жилища пришълци.По скоро, ще им построят жилища, не че е успокоение, защото ще е с нашите пари, а те няма да го заслужават.А за инвеститорите с 2-3 и нагоре наброй имоти, готвят просто увеличение на данъците, за може с тези пари да строят жилища. Един вид, имотните ще си плащат през по високи данъци, за да не им настаняват приходанци. Поне така би било честно :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 34 rate down comment 0
neverland
преди 5 години
Може и да имат, ама са преценили, че този дефект не е фатален и няма да откаже потребителите да ползват услугата :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 35 rate down comment 0
johnnyBravo
преди 5 години
я какъв хубав BUG... дублира ми се поста :) investor-а имали QAs или не :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 34 rate down comment 1
johnnyBravo
преди 5 години
Как по-точно някой ще те накара да пуснеш "наематели" в имота си, че не схванах?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 35 rate down comment 1
johnnyBravo
преди 5 години
Как по-точно някой ще те накара да пуснеш "наематели" в имота си, че не схванах?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 40 rate down comment 26
s3
преди 5 години
Така е, но за това са си виновни младите. Трябва да проявяват повече икономическа инициатива, да работят, да посъберат пари или да се обърнат към банка за ипотечен кредит. Както всички казваме - сега е момента за апартамента. Защото сега човек може да финансира на 100% закупуването на жилище, чрез ипотечен за 80% + 20% от потребителски. Реално и да нямаш пари пак можеш да си купиш жилище, а не да живееш като натрапник при вашите до 40-50г. Но затова трябва ум, а младите у нас са мързеливи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 47 rate down comment 4
nkavrakov1982
преди 5 години
Така е след като държавата стимулира корупцията, спекулирането и прането на пари в строителството. Банките също подпомагат този процес като раздават кредити на всеки и така раздуват още повече балона при имотите. Кметовете взимат огромни подкупи от строителите на квадратен метър и така техните кражби ги плащат хората които теглят кредити за жилища.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 56 rate down comment 7
neverland
преди 5 години
Глупости. 6-8 човека живеели на 60 кв....да беее.-Това че, на някой сина му е мързелив и живее още с мама и тати-не прави 6-8 човека.- Това, че някой е приел възрастния му родител в дома си, за да го гледа и да не е сам в голямата къща на село-не прави 6-8 човека- *** изобщо не влизат в изследването, иначе само за тях е вярно горното.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още