Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

България

Гражданското строителство е двигател на сектора в началото на годината

През януари продукцията от гражданското и инженерно строителство е ускорила ръста до 6 на сто спрямо декември и с 14,6% на годишна база

Гражданското и инженерно строителство, в което се включва и инфраструктурното строителство, се очертава като двигател на строителния сектор в края на миналата и началото на тази година.

През януари продукцията от гражданското и инженерно строителство е ускорила ръста до 6 на сто спрямо декември, когато се повиши с 1,1%, сочат данните на Националния статистически институт.

На годишна база ръстът е още по-силен – 14,6%, след като през декември е отчетено повишение от 4,4%, а през ноември – спад от 13,8%. Това подкрепя и общата строителна продукция, която се повишава с 2,2% през януари спрямо декември 2013 г. и с 3,6% спрямо януари 2013 г.

За разлика от гражданското и инженерно строителство, сградното строителство отчита спад от 0,7% през януари спрямо декември и с 3,9% на годишна база, сочат още данните на националната статистика.

Спрямо пика от 2008 г. през януари общата строителна продукция се е свила почти наполовина, сочат изчисления на Investor.bg на базата на данните на статистическия институт.

Сградното строителство е значително по-засегнато от кризата – заради кризата в сектора на имотите спадът спрямо пиковите равнища е почти 60 на сто, докато при при гражданското и инженерно строителство, което се ползва от подкрепата на еврофинансиране, спадът е значително по-слаб – почти 30 на сто.

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от България
Т. Димитрова: Ролята на нишовите експерти ще расте в динамичен имотен пазар