Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

България

Имотният пазар в България попадна в балансиран период

Офертите, които не са продадени, са малко, а цените на имотите са под тези от 2008 г., коментира от Luximmo Finest Estates

гледано: 6014   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
2 гласа

Навлизаме в много спокоен и балансиран период, в който предлагането отговаря на търсенето и нямаме излишък на пазара на имоти. Това каза Невена Стоянова, управляващ директор на „Luximmo Finest Estates“, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

Обявените оферти, които не са продадени, са много малко, като цените на предлаганите имоти все още са под тези от 2008 г., заяви Стоянова. 

„В момента най-много се търсят апартаменти, които са в близост до метростанция. Апартаментът, който се търси в масовия сегмент, е, ако е с една спалня – 60 квадратни метра, ако е с две спални – 90 квадратни метра. /.../ Говорим за цени от 850-1200 евро на квадратен метър в София“, обясни Стоянова.

В по-луксозния сегмент се търсят жилища с все по-просторни квадратури. Цената започва от 1200 евро на квадратен метър. „Средно за апартаментите таванът е до 2000 евро на квадратен метър./.../ Крайната цена зависи, но започва от 250 000 евро нагоре“, отбеляза експертът. 

Една от причините много жилища да стоят необитаеми е, че в България данъците за недвижими имоти са много ниски. Така много хора не се нуждаят да продават имотите си, а просто да ги притежават. Що се отнася до ваканционните имоти, при закупуването на масовите има голяма промяна в последните години, каза Стоянова.

„Няма вече масово купуване от руснаци, купуват се основно от българи, които искат да инвестират във ваканционен имот, защото бюджетът им не е достатъчно голям за имот в София“, коментира тя.

Стоянова добави, че българският купувач винаги е имал голям интерес към придобиване на имоти в чужбина, и по-специално към Гърция, където инвестицията е добра.

Целия разговор гледайте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (7)

2
 
17
 
7
Веск до: KPetkov
преди 8 месеца
Няма профилна снимка
Не точно. 5-6 години ръст на цени, 5-6 спад. От 2014 имаме ръст - примерно след средата на 2014та. Има още малко време да се набутат хората на макс цена ако много го искат. Това какво е било 2008ма е едно, а какво ще стане края на 2019та е друго. Няма го онзи станишевски оптиимизъм, той въобше не се върна да надуе пак яко балона, а и демографски ние вече нямаме население под 40 години, което да надуе такъв балон. София няма първолаци наесен. Просто няма. За 1.5 милиона град трябват поне 20 000, а те са 12 000.
4
 
20
 
6
преди 8 месеца
Няма профилна снимка
Аз да напомня само, че през 2008ма бяхме с половин милион повече хората в България. Цифрата не съм я измислил аз - чух я по проправителствена телевизия. Микронаборите от по 65 000 деца от края на деветдесетте и насам вече са пълнолетни и скоро ще трябва да купуват, а бабите и дядовците им са двойно по-големи набори, които скоро ще освободят апартаменти, защото просто ще идат на едно по-добро място. София ще има само 12 300 първокласници наесен. Очаквано по-малко от миналата година. С тази демография София пада под 1 милион в бъдеще, защото явно даже преселването в София не е решение на проблемите вече. Вижте пазара на труда - няма кадри, същото ще е и при имотите. Няма как да е друго. Отдаването под наем ще е много интересна невъзможна мисия след няколко години само.
3
 
34
 
5
преди 8 месеца
Няма профилна снимка
Ако сега има затишие и липса на търсене при тези нулеви лихви - в момент, в който буквално всеки може да получи кредит и съответно апартамент - то изглежда пукането на балона е все по - близо. Не може да се очаква цените да останат такива след като лихвите започнат да вървят нагоре. Народа си накупи апартаменти и сега му предстои едно 20г изплащане :D
5
 
38
 
4
преди 8 месеца
Ако тези брокерчета и дилърчета някога посмеят да покажат нещо друго освен оптимизъм нали купувачите ще се усетят да се пазарят и ще почнат да предлагат по-малки пари за едни и същи м2 и оферти. Просто си пазят да не падне %-чето.
4
 
16
 
3
KPetkov до: KPetkov
преди 8 месеца
Няма профилна снимка
Някой ако постне една статия за фазата, в която се намира българската икономика в момента, ще е добре. Като гледам май сме излезнали от кризата някъде 2012-2013 година. Като прибавим 9-11 години според различните теории остават още 3-4 години.

Late Recovery
In this stage, interest rates can be rising rapidly, with a flattening yield curve. Consumer expectations are beginning to decline and industrial production is flat.

Още от България
Мудната администрация бави строителния процес и оскъпява жилищата