Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

България

Имотният пазар в Пловдив – нови и по-просторни жилища

Динамичен пазар и през 2020 година, прогнозираха експерти на бизнес закуска на Imoti.net в Града под тепетата

Имотният пазар в Пловдив – нови и по-просторни жилища

Снимка: Imoti.net

Има 5% ръст на имотните сделки в Пловдив и региона в сравнение с година по-рано. Данните на агенциите за недвижими имоти показват, че средната цена на жилище в Града под тепетата е 771 евро за кв. метър е с 30% по-ниска спрямо средната цена на имот в София и с 12% надолу в сравнение с апартаментите във Варна. Това посочи брокерът Стефан Моллов по време на бизнес закуската на Imoti.net и констатира, че именно това е причина за големия интерес към жилищата в Пловдив.

Още по темата

Друг сериозен плюс за имотния пазар в града и региона е повишеното предлагане на имоти ново строителство с по-големи размери, показват наблюденията на експертите на пазара за недвижими имоти.

Според статистиката интерес към закупуване на жилище в Пловдив и региона имат както хора от цялата страна, така и българи, които живеят в чужбина.

Проучване на Пощенска банка показва, че 55% от хората, които нямат собствен дом планират да закупят такъв, като 48% смятат да финансират сделката с банков кредит.

„Търсят се по-големи жилища, основно тристайни над 90 кв. м. Факторите при избора на жилище са инфраструктурата, зелените площи и цената“, обясни Николай Лазаров, началник управление „Продажби и индивидуално банкиране“ в Пощенска банка.

Данните показват, че през първите пет месеца средната сума на жилищния кредит в била 56,500 хил. евро, което е с 5,300 хил. евро повече спрямо средната сума за същия период на миналата година. 

Хората, които финансират покупката на жилище с банков кредит, са предимно висшисти, с доход между 900 и 2 хиляди лева.

Експертите прогнозираха, че и през следващата година имотният пазар ще бъде динамичен.

Бизнес закуската е част от проекта „Годишни награди на Imoti.net”, който насърчава добрите практики в сектора. Той се осъществява с генералното партньорство на Пощенска Банка и с подкрепата на Теленор, Бокони и Realtor Assitant Pro.

Imoti.net е уеб платформата с най-качествени онлайн обяви за недвижими имоти. Тя е част от Investor Media Group, а цялостната мисия на сайта е да създава и подкрепя инициативи, които стимулират прозрачното развитие на бизнеса с имоти в полза на потребителите. 

Отскоро Imoti.net разполага с иновативна функционалност, която експертите определят като ключова за пазара на недвижима собственост в бъдеще – 360-градусови обиколки на имотите. Благодарение на тях потребителите могат бързо, лесно и удобно да разгледат желания апартамент.

Поредицата на Imoti.net „Доверен брокер“ предлага съвети за разграничаване на коректните и некоректни посредници при сделките с имоти, благодарение на които потребителите да могат да вземат информирано решение в свой интерес по всяко време.
 

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Аспарух Илиев

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от България
"Агрион" продава парцели за ВЕИ паркове