IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как се променя площад "Славейков" с ремонта?

Централният площад в София се сдоби с нова настилка

14:53 | 31.10.18 г.
<p>
	<i>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</i></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Площад „Славейков“ вече променя облика си след започналия в началото на май ремонт на улица „Граф Игнатиев“ и прилежащите ѝ територии. Площадът в центъра на столицата се сдоби с нова настилка, която предизвика любопитството на минувачите, особено след скандалите в последно време заради качеството на изпълнението на ремонтите в централната част на София.

Припомняме, че цялостната реконструкция на ул. „Граф Игнатиев“ и прилежащите ѝ територии се финансират с 18 млн. лв. безвъзмездна помощ по оперативна програма "Региони в растеж". Цялостната стойност на проекта е 24 млн. лв. Изпълнителят е "Джи пи груп".

Сред предвидените дейности са подмяната на канализацията от "Софийска вода", подмяната на трамвайните релси и цялостната настилка както на самата улица, така и в зоните на площад "Славейков", площад "Гарибалди", пространството около църквата "Св. Седмочисленици".

Плановете предвиждат книжният пазар на площад "Славейков" да се запази, но в по-различен вид. Докато текат ремонтните дейности, търговците на книги бяха преместени в градинката пред хотел "Рила". са са

Ремонтът на „Граф Игнатиев“ е съпътстван от скандали. Първоначално в социалните мрежи се появиха снимки от участъка между улица „Алабин“ и площад „Гарибалди“, поставящи под съмнение качеството на ремонтните дейности, като неравни настилки, разминаване между плочите и трамвайните релси, незапълнени фуги. По-късно духовете бяха разбунени и от снимки от ремонта на градината около църквата „Свети Седмочисленици“ заради подбора на настилка.

Ремонтът на „Графа“ стигна и до прокуратурата и Европейската служба за борба с измамите – ОЛАФ. Причината беше информация на неправителствената организация „Спаси София“, че проектът за трамвайно трасе е променен след сключването на договор с изпълнителя, с което е заменен материалът, използван за виброизолация на релсите.

В същото време столичният кмет Йорданка Фандъкова се зарече, че „с парите на гражданите няма да се плаща за калпаво свършена работа“ и наложи глоба от 100 хил. лв. на консорциума от фирми, които извършват строителния контрол на "Граф Игнатиев" и градината на църквата "Св. Седмочисленици".

Фирмата, която осъществява ремонта на улица „Граф Игнатиев“, пък беше глобена с 50 хил. лв за три дървета, които са били неправомерно третирани в рамките на ремонтните дейности.

Вижте как се променя площадът в галерията ни! 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още