Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

България

Коронакризата рязко увеличава загубата на „София Хотел Балкан“ към края на юни

Приходите на хотела за второто тримесечие се сриват над 2,5 пъти заради блокираните пътувания и туризъм

Коронакризата рязко увеличава загубата на „София Хотел Балкан“ към края на юни

Снимка: Marriott.com

„София Хотел Балкан“ рязко увеличава загубата към края на второто тримесечие заради пандемията и блокираните пътувания с цел бизнес и туризъм, показва отчетът на дружеството, публикуван чрез Българската фондова борса (БФБ).

За периода април-юни 2020 г. хотелът отчита загуба в размер на 2,409 млн. евро спрямо печалба от 140  хил. лева за същия период на миналата година. Резултатът се влошава с 2,269 млн. лева на годишна база.

Загубата към края на юни е почти 1,5 пъти по-голяма от тази към края на март (1,527 млн. лева), показват още данните.

Приходите от продажби на „София Хотел Балкан“ се свиват 2,6 пъти от 7,89 млн. лева към края на юни 2019 г. до 2,988 към края на юни т.г. Общо приходите са за малко над 3,2 млн. лева спрямо 8,151 млн. лева година по-рано.

Приходите от нощувки на хотела се сриват до 1,538 млн. лева към края на второто тримесечие спрямо 4,622 млн. лева година по-рано, от хранене са 730 хил. лева спрямо почти 2,1 млн. лева година по-рано, от наеми са 604 хил. лева спрямо 806 хил. лева.

Разходите на хотела са общо за 5,656 млн. лева спрямо малко над 8 млн. лева година по-рано.

Паричният поток от основна дейност е отрицателен – в размер на -51 хил. лева, спрямо 3,137 млн. лева година по-рано.

Общо активите на компанията са за 159,71 млн. лева, като намаляват на годишна база (към края на юни 2019 г. са за 162,476 млн. лева).

Очаква се решение на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) за новия мажоритарен собственик на „София Хотел Балкан“. Това е регистрираната в Кипър компания „Потамиро Лимитид“, която придобива непряко 87,49% от капитала на хотела чрез изкупуване на 100% от капитала на „Наранджила Къмпани“ – собственикът на мажоритарния акционер в хотела „Бандола Пропъртис Лимитид“.

„София Хотел Балкан“ е част от „Luxury Collection“ на световната хотелска верига Marriott. Хотелът разполага със 184 стаи и апартаменти, казино, спортен и бизнес център, конферентни зали.

От края на 2014 г. хотелът принадлежи към бранда The Luxury Collection Hotels & Resorts на Starwood Hotels. Преди това той носеше бранда Sheraton на същата компания.

„Бондола Пропъртис" е основният акционер в „София Хотел Балкан". Другият водещ акционер е кипърското дружество „Кокари" на Йоанис Даскалантонакис, който представлява хотела. Неговата компания притежава и управлява хотела Grand Hyatt в Атина заедно с инвеститора в имоти Henderson Park и глобалната компания за имоти Hines, които го придобиха на търг от Alpha Bank.

Дружеството „Кокари" е част от Y&T Daskalantonakis KNOSSIAN Group,  което притежава и управлява 40 хотела с повече от 10 000 стаи в Гърция и Югоизточна Европа, сред които King George Palace Athens, Corfu Imperial, Mykonos Blue, Macedonia Palace, Metropol Palace в Белград. 

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от България
Правителството определи концесионери на четири морски плажа