Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

България

Наемнита нива на офис площите у нас остават стабилни

Офисите са били най-търсените бизнес имоти през 2018 г., отчита имотна агенция

Наемнита нива на офис площите у нас остават стабилни

Снимка: Pixabay.com

Наемите на офис площи клас А остават стабилни през четвъртото тримесечие на ниво от 13 евро за квадратен метър в централните райони, 12 евро на кв. м в широкия център и 11 евро на кв. м в квартални и крайградски зони, показва анализ на имотната агенция Arco Real Estate.

Офис сградите от клас Б също следват тенденция на стабилизиране по отношение на исканите наеми, като нивата са в диапазона от 6 до 10 евро на кв. м в зависимост от местоположението и състоянието на вложените системи и материали в сградите.

Проектите клас ААА, които отговарят на изискванията на международните компании, са на нива между 13 до 15 евро на кв. м, като се наблюдава увеличение в горната граница на нивата. Това е определено от стабилното търсене във високия клас и надпреварата на основните наематели да предложат на своите служители най-добрия офис в София.

Наличностите на готови офис площи в страната са отбелязали слабо покачване, като към общата наличност са били добавени около 15 хил. кв. м  и тя достигна 1,93 млн кв. м.

Поради стабилното търсене във високия клас А офиси, интересът към строителство в подобен клас сгради е нараснал. Резултатът е увеличение на издадените разрешения за строеж на офис сгради през 2018 г., сочи анализът на Arco Real Estate.

Още по темата
Поради сравнително малкото предлагане на готови офис площи през втората половина на  2018 и практиката за подписване на договори за наем преди завършването на сградите нивото на свободните площи се стабилизира около 9,5% от общия обем или в относителна стойност 185 000 кв. м.

Нарастващият брой на офис сгради в процес на изграждане, както и обявените други нови проекти (очаквани 600 хил. кв. м в следващите 2-3 години), ще доведе до нарастване на конкуренцията сред наемодателите, което в дългосрочен план може да тласне цените в посока надолу, прогнозира Arco Real Estate. Все пак до завършването на повечето от тези проекти до края на 2019 г. комбинацията от ниското ниво на свободните площи и трайно високото търсене на клас Офис площите клас А ще задържи валидни текущите наемни нива, отбелязва имотната агенция.

През 2018 г. офис площите са били най-търсените бизнес имоти, като главна движеща сила там бяха IT компаниите, центровете за споделени услуги и аутсорсинг индустрията. Активността се фокусираше главно върху високия клас офиси, като при избор на офис клиентите наблягаха на фактори като местоположение, близост до градски транспорт и станции на метрото, високо ниво на управлението на сградата и зони за почивка на персонала.

Средните наеми нива на офисите през годината останаха стабилни: за клас А офис площи между 11 и 13 евро на кв. м, за клас Б офис площи между 6 и 10 евро на кв. м. Запазиха се и нива между 12 и 14 евро на кв. м за клас ААА, които отговарят на изискванията на международните компании.

Търговски площи

През втората половина на 2018 г. готовите търговски площи в съществуващите молове се увеличиха със 75 000 кв. м, идващи от завършените нови два търговски центъра - Делта Планет във Варна и Пловдив Плаза в Пловдив, които се добавят към общия резултат от 800 хил. кв. м.

Положителната икономическа перспектива в страната, ниските лихвени нива по кредитите, повишаването на средната работна заплата и оттам нарастване на потреблението, стимулираха водещите вериги да увеличат своята мрежа от магазини на национално ниво. Освен София и другите големи градове влязоха във фокуса на водещите вериги за бързооборотни стоки, стоки за бита и бяла и черна техника. Веригите Jusk, Зора, Техномаркет и LIDL са пример за отваряне на няколко свои нови локации извън столицата, а именно в Пловдив, Варна, Бургас, Велико Търново и Пазарджик, отчита Arco Real Estate.

Повишената активност и липсата на нови площи в София доведе до лек натиск в посока нагоре на наемните нива - в големите търговски центрове средната наемна цена достигна 32 евро на кв. м, а по първокласните търговски улици нивата удариха границата от 50 евро на кв. м за бул. Витоша.

Инвестиционната  активност през 2018 намаля в сравнение със същия период през 2017г. Резултатът е следствие от няколко наблюдавани процеса – високи продажни цени, липса на подходящи оферти за инвестиция, както и големите движения през 2017 г., особено в сектора на търговските центрове. Средните нива на възвращаемост в София остават стабилни, а именно 7,6% за офис площите, 7,3% за търговските центрове и 8,3% при първокласните улици и 8,8% за индустриални площи.

Малкото, но все пак значителни по обема си транзакции през 2018г, са придобиванията на Mall of Sofia от полската GTC, която разширява портфолиото са в България, Милениум център от групата KBC, както и  Polygraphia Office Center и Megapark от Южноафриканския фонд Lion’s Head.

По статията работи: Божидарка Чобалигова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от България
Парламентът отмени по-високия данък за имоти в курортите