Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

България

Прагът на цените на луксозните имоти в София вече е достигнат

Средните цени в центъра са между 2800 и 3000 евро на кв. м, сочат данни на Unique Estates

Прагът на цените на луксозните имоти в София вече е достигнат

Снимка: Pixabay.com

Секторът на луксозни имоти у нас отчита повишение на предлагането и леко покачване на цените (средно 6,3%) през 2018 г. Ценовите нива вече достигнаха крайните, приемливи от купувачите стойности. Това каза Бистра Харизанова, старши консултант в Unique Estates, в предаването „В развитие“ по Bloomberg TV Bulgaria.

Харизанова коментира цените на луксозните имоти в столицата.

„Категорично над 1000 евро е кв. м в по-крайните райони на София, ново строителство. В центъра имотите достигнаха до 2800-3000 евро на кв. м“.

Продавачите в никакъв случай не трябва да очакват такива цени, отбеляза гостът.

„На пазара скоро ще има милиони квадратни метри ново строителство и конкуренцията ще бъде много сериозна. Инвеститорите, които целят бързи продажби, ще трябва да коригират някои от цените“.

Харизанова посочи, че ръстът в продажбите се дължи основно на положителната икономическа ситуация у нас, ниските лихвени проценти и добронамереността на банките при отпускането на кредити.

Още по темата
„Очаква се тази тенденция да продължи и през 2019 г., независимо от рестрикциите, които някои банки ще започнат да прилагат при кредитирането“.

Харизанова очаква ръстът на цените на луксозните имоти да се запази и тази година или да отбележи лек спад, а надценените имоти ще трябва да бъдат редуцирани.

Купувачите на луксозни имоти са работещи хора в активна възраст, които са много добре информирани. „Това съответно ги прави по-взискателни. Ако преди сделки са се сключвали след трети, пети оглед, днес тази бройка на огледите е далеч по-висока. Трябва да е ясно за продавачите, че са в конкуренция и легендите за купувача, който ще се влюби в имота и ще даде надпазарната цена, без да се интересува, трябва да се забравят“, категорична е Харизанова.

Най-привлекателните райони в София за закупуване на луксозен имот са Център, Докторска градина, „Лозенец“, „Бояна“, „Драгалевци“. Нова тенденция е засиленият интерес към затворените комплекси. „Купувачите се плашеха от обвързващи мениджърски договори за поддръжка, които им се струваха скъпи. Днес обаче т. нар. нов купувач има ново самосъзнание, той по-скоро иска да си купи среда, общество от съмишленици, които искат да живеят в такава хармонична среда не само първата година, а и в бъдеще“, казва Харизанова.

Луксозните имоти се купуват главно за задоволяване на жилищни нужди, но са добри и като инвестиция, която далеч изпреварва инфлацията. Друга тенденция е, че спекулативните сделки са намалели, тъй като при тях вече възвръщаемостта е доста спорна, отбелязва тя.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (3)

0
 
7
 
3
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
Ма как, не го ли позна, това зад стъкления парапет е Обеля бизнес сити!
0
 
10
 
2
преди 2 месеца
а защо не турите снимка на един "луксозен имот" от Софето, какъв е тоя Л.А. на снимката...
0
 
10
 
1
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
Има ли статистика на броя сключени сделки според ценовия диапазон на кв.м. за последните 3 години например, защото само се пише че цеите скачали, падали ама какъв е обема ми е интересно ?

Още от България
Прокуратурата проверява имоти край морето на семейството на Елена Йончева