Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

България

Сделка на годината: КЗК одобри продажбата на The Mall

Сделката е първата на инвестиционния фонд NEPI в България

Сделка на годината: КЗК одобри продажбата на The Mall

The Mall. Снимка: Assos Capital

Първата голяма сделка на пазара на бизнес имоти за тази година е напът да бъде осъществена. Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) одобри придобиването на столичния търговски център The Mall от дъщерно дружество на южноафриканския инвестиционен фонд NEPI.

Фондът придобива дела на гръцката компания Assos Capital, която притежава 85% от мола. Миноритарен дял в търговския център притежават базираният в Лондон инвестиционен фонд Stage Capital, зад който стоят фондове на Deutsche Bank и Goldman Sachs.

Според източници от пазара сделката за The Mall ще е рекордна – за приблизително 180 млн. евро

Сделката е знакова за пазара на търговски площи, защото е първата от доста време насам с работещ, а не проблемен актив. След нея очакванията са да се ускорят сделките за няколко други търговски центъра, сред които и Mall of Sofia. Собственикът му – инвестиционният фонд Europa Capital, трябваше да го продаде още миналата година, след като изтече петгодишният хоризонт на инвестицията, но се отказа точно заради липсата на други подобни сделки на пазара, което затруднява оценката.

Нов играч на пазара

Това е първата сделка на NEPI – първата публично търгувана компания за имоти на борсата в Букурещ, на пазара на имоти в България.

Компанията притежава активи за над 1,8 млрд. евро и има сериозно присъствие в съседна Румъния с търговски и офис проекти в няколко града, както и в Словакия, Чехия и Хърватия.

Общият брой на сградите, които NEPI притежава, е повече от 30, концентрирани в Румъния – и в Букурещ, и в регионалните центрове.

Пореден собственик

Още преди да бъде завършен търговският център Assos Capital го купи от българските инвеститори, като гръцката верига Marinopoulos, която беше погълната от един от конкурентите й в страната заради дългове, придоби магазина на Carrefour – веригата, чиито франчайз права за България държеше.

Магазинът през миналата година беше придобит от Unicredit Bulbank на принудителна продан от частен съдебен изпълнител и също е обект на сделката с NEPI.

Също пред миналата година миноритарен дял в търговския център придоби базираният в Лондон инвестиционен фонд Stage Capital, зад който стоят фондове на Deutsche Bank и Goldman Sachs. Фондът купи дъщерното дpyжecтвo нa гpъцĸaтa Nаtіоnаl Ваnk оf Grеесе (NВG) NВGІ Рrіvаtе Еquіtу, което чрез дялови инвестиции притежаваше част от The Mall и ĸoмпaниятa зa пpoизвoдcтвo нa зaxapни издeлия „Πpecтиж 96". 

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от България
Коронавирусът е свил оборота на The Mall със 7% през първото полугодие