IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

14,5 млн. лв. от бюджета отиват за борба с болестта нодуларен дерматит по животните

Фермери протестираха срещу евтаназирането на стадата

12:35 | 20.04.16 г.
<p>
	Фермери от Хасково и Стара Загора протестират срещу евтаназирането на стадата. <em>Снимка: БТА</em></p>

Фермери от Хасково и Стара Загора протестират срещу евтаназирането на стадата. Снимка: БТА

Правителството одобри да бъдат отпуснати близо 14,5 млн. лева за справяне с последствията от болестта нодуларен дерматит по преживните животни.

Първото огнище на болестта е установено на 13 април. С вчерашна дата огнищата вече са 13 в три области - Хасково, Стара Загора и Пловдив, като има съмнение за още едно огнище.

Хуманно са евтаназирани общо 537 животни, съобщи земеделският министър Десислава Танева пред журналисти в МС. До петък стопаните ще получат компенсации.

В понеделник от Брюксел са поискани 350 хил. дози ваксини за всички едри преживни животни на територията на Южна България, като от сутринта имаме уверение, че до средата на следващата седмица първите 150 хил. дози ще дойдат, съобщи още Танева.

С отпуснатите от правителството пари ще се извърши и пръскане срещу насекомите, които са потенциални преносители на болестта, включително около фермите.

Нодуларният дерматит е разпространен в Южна Африка, а в Турция и в Гърция има огнища от няколко години. Най-близкото до България е на 4 км южно от Кулата и очаквахме това заболяване от есента, разясни министърът.

Ваксинацията обаче води след себе си 3-годишно ограничение за продуктите от животните, които ще бъдат ваксирани. Ще се ваксинират животни в пограничните райони и там, където има огнища.

„Въпросът не е еднозначен, а според националната специфика на дадено производство – кое е по-добро и при кой вариант би имало по-малко икономически загуби за фермерите“, обясни Танева.

Според нея, ако се спазват издадените заповеди за необходимите мерки, няма да се допусне разпространение на болестта. Заболяването не е опасно за хората, но фермерите могат да станат преносители и затова трябва да бъдат със защитни облекла. Във фермите пък трябва да влизат ограничен брой хора.

Григор Нушев, фермер, който отглежда 60 животни край София, заяви, че са взети изключително бързи мерки за овладяването на болестта, от която по думите му може да пострадат почти всички животновъди у нас.

Междувременно животновъди се събраха днес на протест край Хасково. Те се обявиха срещу унищожаването на стадата им от крави заради заразата в района, предаде БТА.

Фермери коментират, че заради заразено животно се унищожават цели стада. Протестиращите настояват да се спре избиването на животните и да започне незабавната им ваксинация, като посочиха за пример съседна Гърция.

Фермерите, чиито стада са били унищожени заради заболяването, настояват за адекватно, според тях, обезщетение - по 2000 лева за крава, по 1500 лева за юница и по 1000 лева за теле.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:58 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още