IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БНБ иска обществено мнение за планираните възпоменателни монети

Две златни възпоменателни монети се предлагат от серията "Българска иконография"

16:18 | 13.06.08 г.
Автор - снимка
Създател
БНБ иска обществено мнение за планираните възпоменателни монети

Българската народна банка стартира обществено допитване за своята “Предварителна програма за отсичане на възпоменателни монети и отпечатване на възпоменателни банкноти през периода 2009 - 2011 г.” чрез анкета, публикувана на интернет страницата на БНБ, съобщиха от банката.

Програмата предвижда по една монета за всяка от трите години за периода на тематика „именити българи“. Медната монета "110 г. от рождението на Дечко Узунов" е със срок за емитиране 2009 г., "200 г. от рождението на Захари Зограф" (мед-никел) е със срок за емитиране 2010, а сребърната "Феноменът Ванга - 100 години от рождението" - 2011 г.

На историческа тематика се предлагат две монети – сребърните "130 години Българска народна банка", със срок за емитиране 2009 г. и "125 години от Съединението" (2010 г.).

Две златни възпоменателни монети се предлагат от серията "Българска иконография" - "Св. Димитър Чудотворец" (срок за емитиране 2009 г.) и "Богородица Пътеводителка" (2011), както и една сребърна монета от същата серия - "140 години Българска екзархия" (2010 г.).

В програмата на БНБ са включени още възпоменателни монети от серията "Българските занаяти" – "Грънчарство" и "Български носии", от серията "Съкровищата на България" ("Тракийски златен венец") и от серията "Национални паркове и резервати" ("Природни забележителности на България" (българските езера).

До 30 юни 2008 г. всеки участник в анкетата може да даде своя глас „за“ или „против“ за включените в програмата монети и банкноти, както и да направи предложения за нови.

Желанието на Българската народна банка е да отчете общественото мнение за тематиката и вида на бъдещите възпоменателни монети и банкноти. Възприемането на този принцип на по-голяма публичност и диалогичност в политиката на БНБ създава по-широки възможности и гъвкавост при определяне на темите за възпоменателните монети и банкноти в средносрочен период, се казва в съобщението.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:28 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още