IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еврокомисията настоява България да прилага правилно правилата за ГМО

Според Комисията законодателството на страната не прилага напълно директива за модифицираните микроорганизми

15:15 | 26.04.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Европейската комисия (ЕК) настоява България да осигури правилното прилагане на Директива 2009/41/ЕО, която третира дейностите във връзка с генетично модифицирани микроорганизми. Директивата засяга тяхното култивиране, съхранение, превозване, унищожаване или използването им по друг начин, съобщи днес ЕК.

С директивата от държавите членки се изисква да гарантират, че са взети всички необходими мерки, за да се избегнат негативните последици за човешкото здраве или околната среда, които могат да възникнат при дейности с генетично модифицирани микроорганизми. 

Комисията счита, че България не прилага правилно посочената директива.

Според директивата всички дейности във връзка с генетично модифицирани микроорганизми се класифицират в зависимост от отрицателните последици, които биха могли да имат. Дейностите „без риск“ или с „незначителен риск“ са в обхвата на директивата. Само дейностите с „незначителен риск“ обаче са уредени в българското законодателство.

В отговор на започнатото на 20 май 2011 г. от Комисията производство за установяване на неизпълнение на задължения България е пояснила, че не е необходимо в българското законодателство да бъдат упоменати дейностите „без риск“, тъй като общата презумпция е, че всички дейности с генетично модифицирани микроорганизми са свързани с потенциален риск, макар и минимален.

Комисията счита, че от българското законодателство не става ясно, че дейностите „без риск“ попадат в обхвата на директивата. Поради това е изпратила на България мотивирано становище, в което официално изисква България да се съобрази с всички аспекти на директивата.

Искането на Комисията е отправено към България под формата на мотивирано становище съгласно процедурите на ЕС за неизпълнение на задължения. Сега България има на разположение два месеца да информира Комисията за мерките, които е взела, за да осигури правилното прилагане на директивата.

В противен случай Комисията може да реши да заведе дело срещу нея в Съда на Европейския съюз.

Директивата съдържа следната класификация на риска: без или с незначителен риск, ниска степен на риск, умерен риск и висока степен на риск. Посочени са подробни критерии за оценка на риска, както и защитни мерки за всяко от четирите нива на риск.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:34 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още