IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Правителството оттегли предложената за ратификация Истанбулска конвенция*

Сега може спокойно да се водят дебати, заяви премиерът Бойко Борисов

12:39 | 07.03.18 г.
<p>
	Премиерът Борисов на днешното заседание на МС.&nbsp;<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Премиерът Борисов на днешното заседание на МС. Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Правителството оттегли предложената на Народното събрание за ратификация Истанбулска конвенция.

Мотивите са, че на 8 февруари 2018 г. 75 депутати са сезирали Конституционният съд, който да се произнесе дали Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие съответства на Конституцията.

Образувано е конституционно дело №3 от 2018 г., по което до момента Конституционният съд не е постановил решение, информира пресцентърът на Министерския съвет. 

Документът предизвика остър дебат с участието на политическите сили за необходимостта от допълнително законодателство срещу домашното насилие и семейните ценности в страната. Противници на конвенцията твърдяха, че тя легализира гей браковете и т. нар. "трети пол“.

Премиерът Бойко Борисов коментира днес, че е имало „много тежки реакции“ против конвенцията от коалиционните партньори, представители на Българската православна църква и на мюфтийството „и се насадиха огромни страхове в българския народ“.

„Ние сме правителство, избирано от народа, неведнъж, и сме длъжни да се съобразим с това, което народът иска“, заяви Борисов в началото на днешното правителствено заседание, цитиран от Dnes.bg.

По думите му сега може спокойно да се водят дебати и с днешното решение на кабинета ще приключи една тема, по която управляващите са били несправедливо обвинявани.

По-късно пред журналисти в Министерския съвет правосъдният министър Цецка Цачева заяви, че има нужда от законови промени за превенция и противодействие на насилието над жени, в това число и домашното насилие, информира Dnes.bg. Измененията са свързани с Наказателния кодекс и Закона за защита от домашно насилие, като по проектите се работи от 2016 г.

Промените ще бъдат внесени, след като Конституционният съд се произнесе по спорната конвенция.

Междувременно стана ясно, че референдум за Истанбулската конвенция няма да има, предаде БНР.

Със 121 гласа депутатите отхвърлиха предложението на БСП за провеждане на национално допитване с въпрос "Против ли сте НС да ратифицира т. нар. Истанбулска конвенция“. Оспорваният дебат продължи близо два часа.

По време на обсъждането напрежението в залата ескалира и се стигна до размяна на остри реплики между Корнелия Нинова и председателя на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов, който обвини левицата, че, вместо да се съобрази с решението на премиера да оттегли Конвенцията, е свикала протест пред Министерския съвет.

Вижте още във видеото на Bulgaria ON AIR:

*Новината е допълнена в 15.01 ч. с позицията на Цецка Цачева. 
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:11 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още