IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 11 юли

08:05 | 11.07.18 г.
<p>
	<em>Снимка: pixabay.com</em></p>

Снимка: pixabay.com

КЕВР поиска обяснения от ЧЕЗ и "Енерго-Про" за лошия ток
В. Сега

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) изиска обяснения от две от ЕРП-тата - ЧЕЗ и "Енерго -Про" заради проблемни доставки на ток. Тези дни жители от горнооряховското село Поликраище се оплакаха от прекъсвания между 5 и 23 пъти на ден и от чести токови удари, които доведоха до повреди на фризери, рутери, компютри, хладилници и др. Жителите на селото обявиха, че са готови на ефективен протест - с блокада на главния път Русе - Велико Търново. От изгорели уреди се оплака и кметът на селото Марин Тодоранов, чийто хладилник също се предал и се наложило да бъде поправен срещу 200 лева.

Над 4000 деца са приети неправомерно в детските градини в София
В. Сега

Столичната община е приела неправомерно в детските градини и ясли 4057 деца, алармира Васил Николов от гражданската организация "За качествена и иновативна образователна система", позовавайки се на данни, получени от общината по Закона за достъп до обществена информация. Това са над половината от приетите заради хронично заболяване 7797 деца. Общо в детските градини и ясли на София към момента има близо 49 000 деца. Със заболяванията често се злоупотребява, защото така децата се приемат над отпуснатата бройка.

Психологията пак е най-желана в Софийския университет
В. Сега

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ обяви първия етап на класирането за кандидат-студентите за учебната 2018/2019 г., става ясно от съобщение на сайта на висшето училище.

На първо място сред посочените от най-много кандидати специалности е „Психология“. На второ място е „Комуникационен мениджмънт“, една от новите бакалавърски програми на Софийския университет, обучението в която ще започне през следващата учебна година. Третото място, както и през миналата година, заема специалността „Публична администрация“. На следващите места кандидатите са поставили „Компютърни науки“, „Английска филология“, „Софтуерно инженерство“, „Социология“, „Българска филология“, „Информационни системи“ и „Информатика“.

Лекуваме Европа с родни билки
В. Труд

България е най-големият износител на диворастящи билки в Европа. Родни предприемачи търгуват с над 100
различни вида билки, като основно изнасят продукцията зад граница. Това обясни за “Труд” зам.-председателят на
Българската асоциация на билкарите и гъбарите Добрин Тонев. Страната ни изнася над 10 хил. тона билки, като в
това число се включват и култивираните. Количеството би могло да бъде в пъти по-голямо, но липсват достатъчно
берачи, които да събират ценните растения, обясни Тонев.

Избираме евродепутати по интернет с банкова карта
В. Труд

Системата за дистанционно гласуване по интернет ще дава възможност гласоподавателите да бъдат разпознавани по банкова карта или мобилен номер. Това предвижда техническо задание, пуснато за обществено обсъждане от Държавна агенция “Електронно управление”. Алтернативите за потвърждаване на самоличността на гласоподавателите са предвидени, за да може системата за електронно гласуване да работи и без да е пусната тази за електронна идентификация на МВР. Въпреки това двете системи задължително ще трябва да са съвместими, става ясно от заданието.

В лаборатория в Техпарка в София студенти от ТУ управляват хуманоиди с мисъл
В. Монитор

В лаборатория „Изкуствен интелект и CAD системи“ към Технически университет София, която се помещава в София Техпарк, студентите получават възможност да приложат наученото на практика, да се подготвят за своите дипломни и магистърски проекти или да карат своите стажове. Ръководител на лабораторията е проф. Валери Младенов. Обучаващите се в технологичната зала трябва да имат поне имат базови знания в областта на програмирането, тъй като там е по-сложно да навлезеш в материята без предишен опит. В лабораторията не се провеждат обучения на студентите, а практикуват как се работи с даден робот.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:37 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още