IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 21 юни

08:10 | 21.06.19 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Бюджетът спешно ще бъде актуализиран заради сделката за изтребителите

В. Сега

До края на юли Народното събрание ще актуализира държавния бюджет заради закупуването на 8 нови американски бойни самолета F-16. Разходите по сделката не са предвидени за тази година, а от САЩ настояват плащането за машините да бъде наведнъж. Цената на сделката все още не е обявена официално, но премиерът Бойко Борисов каза в Брюксел, че става дума за 2.2 млрд. лв. Очаква се сделката за 8-те изтребителя F-16 да бъде ратифицирана от Народното събрание до края на юли. 

Новината за актуализацията на бюджета бе съобщена вчера пред журналисти от зам.-министъра на финансите Росица Велкова. Тя потвърди предположението на "Сега", че спешното емитиране на дълг на вътрешния пазар за 400 млн. лв. също е заради сделката за изтребителите. 

Бизнесът се закани да протестира срещу глобите за шума

В. Сега

Само ден след като в сряда депутатите окончателно приеха Закона за защита на шума в околната среда, вчера бизнес организации обявиха, че промените са неприемливи. От Българската асоциация на заведенията (БАЗ) поискаха да има разделение на "парти" зони и "тихи" зони в големите градове и в курортите. Според председателя на асоциацията Ричард Алибегов промените са направени без обществено обсъждане и без допитване до бизнеса. Пред Би Ти Ви той заяви готовност за организиране на национални протести, ако новият закон не бъде преразгледан.

Новите правила бяха приети от депутатите на второ четене в сряда след почти едногодишно забавяне. Законопроектът бе внесен от бившия вицепремиер и лидер на НФСБ Валери Симеонов и одобрен на първо четене още през юли миналата година. Няма обяснение какво наложи спешното му приемане сега.

До 2 г. очакват да вложат още 2 млрд. лв. в инвестиционни фондове

В. 24 часа

“Потенциалът на пазара на инвестиционни фондове са парите в депозитни сметки с лихва около нулата. Инфлацията свива реалната доходност до отрицателна. Затова инвестиционните фондове са алтернатива. При пазар на инвестиционни фондове от 1,5-2 млрд. лв. е реалистично увеличение с 1-2 млрд. до 2 години.

Това прогнозира кънтри мениджърът на “КВС Груп” в България Петър Андронов. Той обяви създаването на клон на “KBC Асет Мениджмънт” у нас и обяви старта на иновативен инвестиционен продукт - фондове ExpertEase. Целта на тези фондове е т.нар. инвестиране в зоната на комфорт. Тя се определя от знанията и опита на клиента, финансовия му ресурс, избрания инвестиционен период и неговия толеранс към загуби, обясни Андронов.

Борисов потвърди: И Кристалина Георгиева е обсъждана за шеф на Еврокомисията

В. 24 часа

И Кристалина Георгиева се върти като име за нов председател на Европейската комисия, и още няколко имена. Това обяви премиерът Бойко Борисов преди заседанието на Европейския съвет в Брюксел вчера. На него европейските лидери обсъждаха кандидатури за петте най-високи поста в ЕС.

Засега Борисов ще се придържа към официалния водещ кандидат на ЕНП Манфред Вебер, обясни той на влизане на съвета. “В последните дни имах по 3-4 разговора на ден по темата. Вариантите са много. Но вариант А на ЕНП е Вебер, като не стане, ще разберете и вариант Б”, заяви Борисов.

3,6% ръст на световната реклама за 2019 г., 9,5% - за България

В. 24 часа

Една добра новина за България - ръстът на рекламните инвестиции у нас за 2019 г. се запазва и е 9,1%.

Не толкова добрата новина е, че рекламният пазар у нас като цяло е сравнително малък и парите, които се крият зад тези проценти, не са чак толкова много.

В същото време ръстът на глобалната реклама се забавя, показва актуализираната прогноза на комуникационната група Dentsu Aegis Network. Докладът на световната компания посочва, че растежът на рекламните инвестиции през тази година ще е 3,6 вместо 3,8%, каквато беше прогнозата в началото на годината. За сравнение този ръст през 2018 г. беше 4,1%.

Влизаме в топ 7 в ЕС по ниски разходи за пенсии

В. Труд

Разходите за пенсии в България са едни от най-ниските в ЕС. Но не само като общ размер на средствата, а и като дял от Брутния вътрешен продукт (БВП) на страната. У нас разходите за пенсии са 8,4% от БВП, докато средно за страните от ЕС за възрастните хора дават 12,6% от БВП, сочат последните официални данни на европейската статистическа служба Евростат. По-ниски са разходите за пенсии само в шест страни от ЕС – Ирландия (5,7% от БВП), Литва (6,8%), Малта (7,4%), Латвия (7,6%), Румъния (7,9%) и Естония (7,9%). Ние делим седмото място с Чехия.

В София са 52%от чуждите инвестиции

В. Труд

В София са 52% от чуждите инвестиции на България. От началото на демократичните промени до края на 2016 г. чуждите инвестиции в страната са 23,5 млрд. евро, като от тях 12,2 млрд. евро са в София. 20% тези инвестиции са в недвижими имоти, коментират брокери.

2,1 млн. кв. метра са съществуващите офис площи в столицата, а още 420 хил. кв. метра са в строеж. През първото тримесечие на годината брокерите отчитат 10% незаетост в офис площите клас „Б”, а в клас „А” делът на празните пространства е само 5%, тъй като повечето от тях се усвояват още във фазата на строеж. Заради интереса от международни компании към столицата брокерите прогнозират недостиг на качествени офис площи. Наемите в София остават високи – средно 13,5 евро на кв. метър за клас „А” и 10 евро за клас „Б”. На места в центъра цените стигат съответно до 15 евро и 12 евро за кв. метър.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:55 | 22.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още