IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Синдромът на празния кошер остава неразгадан

84% от растенията и 76% от хранителната индустрия са директно зависими от пчелите и опрашването

14:00 | 30.12.12 г. 8
Синдромът на празния кошер остава неразгадан

Изчезването на пчелите или т.нар. „Синдром на празния кошер“ от години предизвиква интереса на учените, а причините него засега остават загадка. През последните месеци в целия Европейски съюз отново се заговори за проблема след решение на Европейската комисия (ЕК) за ограничаване на употребата на редица инсектициди в селското стопанство.

Още в края на миналата година и от Европейския парламент призоваха за бързи и координирани действия в общността по този проблем. 

Според специалистите една от причините за повишената смъртност при пчелите е замърсяването на околната среда и химикалите за растителна защита, които се използват в селското стопанство.

„Изчезването на пчелите не е проблем само за нас, пчеларите“, коментира пред Investor.bg Младен Котларски, от Асоциацията на пчеларите професионалисти. Той припомни, че пчелите отговарят за опрашването и тяхната липса реално ще се отрази на целия отрасъл селско стопанство.

84% от растенията и 76% от хранителната индустрия са зависими от пчелите и тяхната дейност по опрашването, показват изчисленията на учените. Пчеларството носи доходи (директно или индиректно) за над 600 хил. европейци.

Има ли „празни кошери“ в България?

Според Министерството на земеделието и храните обаче страната ни не е засегната от синдрома на празния кошер. Според министър Мирослав Найденов проблемът засяга сериозно САЩ и някои страни от Западна Европа, но в България няма проявления.

Все пак от МЗХ коментират мерки за защита на пчелите, сред които и по-рестриктивни режими за използване на пестициди в селското стопанство или система за ранно предупреждение при пръскане на площите.

Междувременно пчеларите започват все по-сериозно да обръщат внимание на програмите, предлагани от МЗХ за финансиране на проекти.

За броени часове тази година бяха изчерпани средствата по повечето от мерките на националната програма по пчеларство. Средствата се оказаха ограничени за възстановяване на пчелни семейства и закупуване на кошери, както и за борба със заболяването вароатоза и за промотиране на биологичен мед. За 2013 година общият бюджет на националната програма в помощ на пчеларите достигна 6,3 млн. лева. Заетите с пчеларство са 30 хил. души.

Европейските действия

В опит да ограничи разпространението на синдрома от ЕК налагат намаляването на употребата на пестициди, наречени неоникотиноиди. За тях има научни доказателства, че причиняват смъртта на пчелите. Подобна инициатива са подхванали и екологични организации във Великобритания. Целта на кампанията на Soil Association е да привлече вниманието на обществото върху проблема с този вид пестициди, както и да промотира биологични практики, които фермерите могат да използват в защита на своите насаждения.

Неоникотиноидите са относително нов клас пестициди – използват се от средата на 90-те години. Те съдържат екстракт от никотин, известен като природен инсектицид, но според редица научни изследвания именно те са причината за измирането на пчелите.

От ЕП поискаха още и наблюдение на ситуацията в страните извън общността, за да бъдат ограничени "екзотични" заболявания на пчелните семейства, а същото така и много внимателен контрол при внос на стоки от трети страни. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:49 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 14 rate down comment 0
Miglena Ivanova
преди 11 години
Баща ми е пчелар и той и негови колеги потвърждават, че такъв проблем има, но не в мащабите, в които е познат в САЩ например. От нас зависи да предотвратим задълбочаването на проблема. С отричане и заравяне на главата в пясъка от страна на администрацията няма да стане обаче.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 3
melon
преди 11 години
Пчеларите, които познавам твърдят, че за момента в България няма проблем с пчелите. Дано и занапред е така!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 10 rate down comment 7
ABBA
преди 11 години
Синдромът на празния кошер остава неразгадан.... поредната журналистическа ала-бала.Синдрома се причинява от CHEMTRAILS (кемтрейлс). Ако не знаете какво е това - има търсачки, филми, форуми и каквото се сетите!!!Пчелата е 1000 пъти по-чувствителна към отрови/замърсявания от човека!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 11 rate down comment 0
LuckyYou
преди 11 години
Проблемът с пчелите е изключително сериозен и аз се надявам да се намери генерално решение по целия свят. Да се намери първоизточника и след това да се отстрани. Пчелите са прекалено важни за човечеството, за да се подценяват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 1
mapto
преди 11 години
Изглежда все пак има начин да се разграничи измръзването от новия синдром. Телата на измръзналите пчели често могат да бъдат намерени около кошера (http://***.zoomania.org/?p=13257)Все пак едно обективно разследване показва, че истината е много по-сложна, отколкото нашия примитивен министър твърди: http://***.bluelink.net/***/izchezvat-li-naistina-pchelite.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 0
mapto
преди 11 години
Всъщност Найденов наистина откровено лъже. Ето коментар по темата от Илия Цонев, член на Национална научна асоциация по пчеларство:"За съжаление пчелите просто изчезват като през последната зима в България има много големи загуби на пчелни семейства, като тенденцията е за увеличение. Има родни пчелари, на които от 30 до 100% са им изчезнали пчелните семейства."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 0
mapto
преди 11 години
Всъщност ето данни, които показват най-малкото, че Найденов най-малкото няма причина да твърди, че България не е засегната. Това, че се знае основната причина за умиращите пчели в България не означава, че няма и други, които засега са по-слабо изразени, но с по-дългосрочен ефект.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 0
mapto
преди 11 години
Найденов не е надежден източник на информация по проблема. За съжаление той е един от онези политици, които нямат усещане за отговорност за думите си и ще кажат всичко, което смятат, че началника ще сметне за правилно.Затова ще ми е любопитно да чуя отговора на този въпрос от представители на браншовите организации.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още