IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Атина и Скопие възстановяват въздушната линия помежду си

Повторното отваряне на връзката е израз на подобряващите се отношения между двете страни

10:08 | 16.02.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Атина и Скопие отново ще бъдат свързани с въздушна линия, става ясно от публикация в гръцкия вестник „Катимерини“. Това стана възможно след като Македония официално прекръсти летището в своята столица.

Преди месец премиерите на двете страни разговаряха в рамките на икономическия форум в Давос. Тогава Заев обеща, че летището „Александър Велики“ в Скопие ще бъде преименувано.

Решението за това е вече официално публикувано в държавния вестник на Македония и летището ще се казва „Международно летище Скопие“, съобщава гръцкото издание. Летището в македонската столица беше кръстено „Александър Велики“ през 2006 г. Веднага след това беше прекъсната и въздушната линия, свързваща Скопие с Атина.

В допълнение Македония има намерение да преименува и магистралата, носеща името „Александър Велики“, на „Магистрала на приятелството“.

Тези отстъпки от македонска страна са част от все по-затоплящите се отношения между двете държави. Повече от 25 години Атина не признава конституционното име на северната си съседка и това блокира пътя на страната към ЕС и НАТО. Сега новият премиер Зоран Заев има намерение да промени това положение.

Според публикации в гръцки медии Атина и Скопие сближават позициите си около името „Горна Македония“, като на латиница „Македония“ ще се изписва „Makedonija”, тоест по различен начин, по който се изписва едноименната гръцка област – Macedonia.

Използването на думата „Македония“ в името на бившата югославска република дразни гърците, които имат опасения, че това е израз на териториални претенции на своите съседи. Гърция не признава и съществуването на македонска нация, както и език.

По-късно днес външните министри на двете страни Никос Котциас и Никола Димитров ще разговарят в София по казуса с името на Македония. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:13 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още