IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Австрия възобновява работата на изведена от експлоатация въглищна централа

Целта е страната да замени липсващия руски газ с други източници или други доставчици

11:10 | 21.06.22 г. 6
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Akos Stiller/Bloomberg</em></p>

Снимка: Akos Stiller/Bloomberg

Изправена пред ограничени доставки на руски газ, Австрия реши да възобнови дейността на вече спряна електроцентрала на въглища. Федералното канцлерство във Виена съобщи, че властите и най-големият австрийски производител на електроенергия Verbund Group работят по подготовката на електроцентралата в Мелах, Южна Австрия, за да може тя отново да работи с въглища. Крайната цел е да се осигурят доставките на газ за Австрия, заяви канцлерът Карл Нехамер.

Решението е взето от федерално правителство, ръководено от Нехамер, след кризисно заседание на кабинета във връзка с ограничените доставки на газ от Русия. Руската енергийна компания „Газпром" обяви по-рано, че ще намали доставките си на природен газ за Австрия - подобно на това, което направи преди това с България, Полша, Германия и Италия. В средата на юни нивото на запълване на газохранилищата в Австрия беше 39%. За сравнение: в Германия Федералната агенция за мрежите съобщава, че са запълнени на 57%. В България нивото е едва 29%.

Електроцентралата в Мелах, разположена близо до Грац в провинция Щирия, е последната въглищна електроцентрала в Австрия, която беше изключена от мрежата през пролетта на 2020 г. Спирането е част от австрийската стратегия за опазване на климата, чиято цел е 100% от електроенергията да се произвеждат от възобновяеми източници. С взетото сега решение за възобновяване на дейността в случай на нужда в Мелах отново ще се произвежда енергия от въглища. Според информационната агенция APA обаче преобразуването ще отнеме няколко месеца.

Нехамер обясни, че целта на Австрия е да замени липсващия руски газ с други източници или други доставчици. В Германия федералният министър на икономиката Роберт Хабек също обяви, наред с други мерки, увеличаване на използването на електроцентрали, работещи с въглища. Целта е да се намали потреблението на газ в Германия и по този начин да се подпомогне запълването на хранилищата. Министърът нарече увеличеното използване на въглища „горчиво", но „почти необходимо в тази ситуация“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:54 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 0
Alex Silver
преди 1 година
Време е Русия да им запали по едно-две изкуствени слънца, та да им светне във фотоволтаиците накъде са се запътили тия кукита.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 0
Императорът
преди 1 година
Защото природният газ Е най-често гориво. Затова пуснаха на бойното поле затоплистите с лъжите им, защото не могат да се борят с това евтино и чисто гориво.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 0
Императорът
преди 1 година
А зелените пpoстотии?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 0
Achtung
преди 1 година
"що мислиш че газът е по-чисто гориво от въглищата ... ?!"Сериозен ли си?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 5
zelka007
преди 1 година
Зелената сделка си върви ... :))) ... ти що мислиш че газът е по-чисто гориво от въглищата ... ?! Това е така само според форумните чeбурашки . Ми не е, само дето нема сажди ... :))) ... Всичко друго си върви , че и в някои аспекти е отгоре ... Специално за Австрия , 80% получават от ВЕИ . ИМат около 700 речни централи (или 60% от консумираният ток) , около 3ГВт вятър (или 11% от потребеният ток) , около 2ГВт фотоволтаици (или около 10% от потребеният ток) . Получават около 80% от годишният си микс от ВЕИ ... Ти за една въглищна го правиш на въпрос ... :))) ... Тя ще замести газова мощност , докато си докарат втечнен и отрежат рассийските тръби ... За да им е спокойно ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 2
melon
преди 1 година
А Зелената сделка?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още