IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Австрия с пакет антиинфлационни мерки за 28 млрд. евро

Семействата с деца получават по 2000 евро еднократно за дете, като заплануваната в началото на годината сума е увеличена с 500 евро

11:54 | 14.06.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Австрийското правителство представи днес нов пакет мерки срещу поскъпването на живота на стойност 28 милиарда евро за периода 2022-2026 година, предава БТА.

Целта на мерките е да се облекчат финансово широки кръгове от населението и да се помогне на хората с ниски доходи възможно най-ефикасно и без бюрокрация. Пакетът включва еднократни помощи и дълбоки структурни реформи.

Правителството си е поставило задача "да върне на хората това, което им отне инфлацията", заяви на пресконференцията тази сутрин канцлерът Карл Нехамер. Пет от общо 28-те милиарда са предвидени за бързи мерки за облекчаване на населението, а един милиард ще подпомогне икономиката.

Бързите мерки за подпомагане на домакинствата включват удвояване на "климатичния бонус", който ще се изплати през октомври и трябва да насърчи поведението на хората с цел опазване на климата. За всеки възрастен са предвидени по 500 евро, за децата - по 250 евро. Семействата с деца и хората с ниски доходи получават и допълнителни еднократни помощи. В бъдеще социалните помощи и детските надбавки ще се коригират спрямо инфлацията. За всяко дете през август ще бъдат изплатени по 180 евро, допълнително към детските надбавки.

Семействата с деца получават по 2000 евро еднократно за дете, като заплануваната в началото на годината сума е увеличена с 500 евро. Увеличена е и сумата, която може да се отписва еднократно от годишния данък.

Мерките предвиждат и други еднократни облекчения, като например т. нар. уязвими групи - безработните и пенсионерите с ниски пенсии, да получат еднократно по 300 евро. Финансови помощи са предвидени и за подрастващите, които наред с обучението в училище изучават и някакъв занаят.

За предприятията в страната е предвидена компенсация на разходите за енергия, фирмите с енергоемко производство ще получат директни помощи.

Като цяло икономиката ще бъде подпомогната чрез намаляване на допълнителните разходи за заплати, за което предвидената сума е 600 милиона евро. За да се стимулират инвестициите, се въвежда и освобождаване от данъци до 3000 евро на премиите за сътрудници във фирмите.

Карл Нехамер обяви, че се слага край на така наречената "студена прогресия" - елемент от данъчната система, който предвижда увеличаване на данъчната тежест при повишаване на доходите в случаите, когато брутният доход достига нова степен на данъчно облагане и нетният дефакто намалява. Дискусията за тази мярка се води вече от три десетилетия. Нехамер не съобщи как точно ще стане това данъчно преструктуриране, тъй като детайлите все още се разработват от експертите. 

Предвидените за продължителен период помощни мерки са комплексни и ще бъдат приети през есента, обяви Нехамер.

"Това е тежък, но необходим пакет", заяви вицеканцлерът Вернер Коглер. "След като положението в света се променя драматично, трябва да се промени и политиката. Голямата част от инфлацията идва отвън, на това не можем да повлияем. Това, което можем да направим, е да облекчим определени групи от населението", допълни Коглер.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Petar2015
преди 1 година
България ще вземе ли пример от Австрия, за "да върне на хората това, което им отне инфлацията"?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още