IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доналд Туск официално се завърна в политиката в Полша

Бившият премиер и председател на Съвета на ЕС обещава да възроди основаната от него партия "Гражданска платформа"

11:58 | 06.07.21 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Simon Dawson/Bloomberg</em></p>

Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Бившият министър-председател на Полша и председател на Съвета на ЕС Доналд Туск официално се завърна в политиката в родината си. Той обещава да се справи с управляващата партия "Право и справедливост" (PiS), която определя като "безсрамно зло", пише онлайн изданието Emerging Europe.

В изказване, след като беше избран за лидер на най-голямата опозиционна група в страната, Гражданска платформа (PO), Туск заяви, че е „готов да се бори с това зло“ и че завръщането му е необходимо, за да се превърне PO отново в „сила, която може да спечели битката с PiS за бъдещето на Полша“.

Туск, който беше министър-председател на Полша в периода 2007-2014 г. и е основател на РО, обвини PiS, че следва програма, която отговаря на руския президент Владимир Путин, предназначена да „раздели“ Европа.

„Презрението им към малцинствата, бруталните, вулгарни авторитарни тенденции, отвращението им към всички видове свобода, постоянните им атаки срещу ЕС. Това е дневният ред на Путин, всяка част от него“, казва Туск.

Първата задача на Туск ще бъде да създаде жизнеспособна алтернатива на PiS преди парламентарните избори през 2023 г.

Първата задача на Туск ще бъде да създаде жизнеспособна алтернатива на PiS преди парламентарните избори през 2023 г. мнозинството си в парламента, след като трима от нейните депутати напуснаха и сформираха собствена политическа група на фона на критиките относно решението за поетапно премахване на въглищата, както и плана за възстановяване от пандемията в страната.

Въпреки че не се очаква ходът да свали правителството на министър-председателя Матеуш Моравицки - то може да разчита на подкрепа от някои по-малки партии при решаващи гласувания, властта му изглежда по-разклатена, отколкото по всяко време, откакто встъпи в длъжност след избори през 2015 г.

Както PiS, така и PO загубиха подкрепата си за сметка на центристката Полша 2050 г., която въпреки че има само пет места в парламента, сега е втората по големина партия в страната, според последните проучвания на общественото мнение. РО пада на трето място със само 16% от гласовете. Това означава, че Туск го чака тежка работа.

Кметът на Варшава Рафал Тшасковски, 49-годишен, кандидат на PO на миналогодишните президентски избори, които той загуби от Анджей Дуда, подкрепен от PiS, се позиционира като нов лидер на опозицията в Полша. Туск обаче вярва, че все още има необходимото, за да съживи PO.

„Това, което е най-важно в политиката, най-важното днес, не само за PO, е да си възвърнем вярата в собствената агенция и възможността да спечелим. Тези, които не вярват в собствените си възможности, няма да спечелят; партия, която не вярва в смисъла на собственото си съществуване, няма да спечели“, посочва той.

Според Войчех Шацки, политически експерт в Polityka Insight , базиран във Варшава мозъчен тръст, Туск ще върне популярността на РО до над 20% и това ще се случи бързо, което ще му даде нещо, върху което да надгражда.

Той подчертава обаче, че това едва ли ще бъде достатъчно, за да надмине партията PiS в анкетите. „Мисля, че има таван над главата на Туск. Полша се е променила откакто той напусна. Много хора или не харесват това, което РО направи, когато беше на власт, а други не го помнят“, допълва той.

Радослав Сикорски, евродепутат, който беше министър на външните работи в правителството на Туск, е уверен обаче, че бившият премиер може да подмлади PO. „Опитът и авторитетът на Туск му дават шанс“, писа той във Facebook. „Това не е връщане към миналото и възрастта на Туск е без значение. Той е с осем години по-млад от [лидера на PiS Ярослав] Качински и с 15 години по-млад от Джо Байдън.

„Интелигентният политик разбира, че очакванията на хората и предизвикателствата пред страната се променят с течение на времето. Байдън е добър пример за това - години наред считан за болезнено центристки, като президент излиза с амбициозна програма за сериозни реформи. Защо? Защото светът не стои неподвижен“, посочва още Сикорски.

Самият Качински беше преизбран за лидер на партията си, но обеща, че това ще бъде „последният“ му мандат.

Ярослав Качински основава PiS през 2002 г. с брата си близнак Лех, който загина в самолетна катастрофа в Смоленск през 2010 г. Лех Качински беше министър-председател през 2006-2007 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:18 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
korn
преди 2 години
Полша и политицте им са анти Путин и Русия. Странно изказване на Туск. Полша понякога е анти ЕС и силно под американско влияние.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още