IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Exxon се отказва от сондажите за шистов газ в Полша

Резултатите от тестовите сондажи на компанията показаха, че залежите не са достатъчни за промишлено производство

11:52 | 18.06.12 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	През март полското правителство намали очакванията си за резервите на страната от шистов газ.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

През март полското правителство намали очакванията си за резервите на страната от шистов газ. Снимка: Ройтерс

Exxon Mobil се отказва от проучванията за шистов газ в Полша, след като резултатите от тестовите сондажи на компанията показаха, че залежите не са достатъчни за промишлено производство, предаде Ройтерс, като се позова на информации, публикувани в полското издание Gazeta Wyborcza.

Вестникът цитира говорител на полския клон на американския енергиен гигант, според който от Exxon са взели решението, след като са анализирали внимателно резултатите от два пробни сондажа.

Още през януари от компанията, която притежава 6 разрешителни за проучване и добив на шистов газ, съобщиха, че ще преразгледат възможностите си сондиране в Полша, след като първите два кладенеца не оправдаха очакванията.

През март пък полското правителство намали очакванията си за резервите на страната от шистов газ до 346 от 768 млрд. куб. м, което е около една десета от предишните оценки за природните запаси.

Това покоси надеждите на Европа за намаляването на зависимостта й от руския природен газ.

Варшава има сключени договори за проучване и добив на шистов газ с Chevron, ConocoPhillips, Marathon и други. Полското правителство обаче наскоро реши да обложи индустрията с данък.

В началото на годината Агенцията за вътрешна сигурност на Полша арестува 7 души по подозрения в корупция около издаването на разрешенията за проучване и добив на шистов газ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:45 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
Pyramid
преди 9 години
Два сондажа и "няма газ". И "се отказали". Вярно, може и да няма. В ТЕЗИ ДВА сондажа. За останалите, които АКО ИЗОБЩО са планирали, ще им трябва по половин година за всеки, с по една дупка, до един край, с почти фиксирани посока, хоризонт и т.н. /представете си го в 3D / пареметри. И пак може да не достигнат до газ...а да има в изобилие. Казвам ви, технологията на сондиране е остаряла, непроизводителна, с огромни ограничения във възможността за действие и насочване и т.н. реално, те достигат точки и места, максимум, до 10% от достъпните през съответния вертикален сондаж. А има, повтарям, начин. Трябва само малко смирение да се огледат, да не се дуят, да попитат....Което НЕ ПРАВЯТ.Д.Г.Д.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
Pyramid
преди 9 години
Ще рече, въпрос на критерии и техния прочит. Все си мисля, че набързо са избягали...защото си има директиви по USA: Да се обезпечи износът от американска територия, т.к. тогава парите директно-в американски БАМ-ки. Тук са маркирали дейност, обяснили на гламавите, че било нямало, щото нямало......И разчитат така да остане, щото стратегията сочи другаде.-Някой да се е сещал за подобен сценарий? Щом са /достатъчно/ гламави, на призива на масонското си правителство за санкции, да се отказват от милиардни сделки, какво са няколко милиона долара без покритие?Кон-спирация, определено. Магаре-тръгвация - почти сигурно.Е те така.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
Pyramid
преди 9 години
Няколко забележки:1.релефът, както над, така и под земята, НЕ Е нито равномерен, нито идеален. Шистовите слоеве-също. Тези, като дупнат една дупка и не открият, "знаят, че там газ няма". Защо? Ами...ТЕ не са го открили. И никой не им поставя под съмнение възможностите на метода, щото бил американски.2."Промишлен" добив, сигурно, разбират под "достатъчен И за износ". А слоят, просто, може да е не толкова наситен, нито пропусклив но, примерно, да е достатъчен за местен добив в рамките на местното потребление за /не едно/ десетилетие и даже век. Ама нали янките така рекли...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още