IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Газпром е платила 2,9 млрд. долара на Украйна по арбитражно дело за газов транзит

Нафтогаз Украйна потвърди, че е получила плащането

20:57 | 27.12.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Руският концерн Газпром е изплатил на украинската газова компания Нафтогаз 2,9 млрд. долара съгласно решението на Стокхолмския арбитраж, съобщи газовият гигант, цитиран от ТАСС и AFP. 

С цел изпълнение на договореностите, постигнати в Минск на 20 декември, Газпром извърши плащане на 2,9 млрд. долара за Нафтогаз Украйна според решението на Арбитражния съд в Стокхолм в срок, предвиден в протокола от 20 декември, уточни представител на Газпром.

Междувременно компанията Нафтогаз Украйна потвърди днес, че е получила плащане от руския концерн Газпром за 2,9 млрд. долара съгласно решението на Стокхолмския арбитраж от 2018 година, предаде ТАСС.

Украинската компания допълва, че по нейни изчисления общо е получила от Газпром по арбитражното дело за газов транзит 5 млрд. долара.

Според Нафтогаз първата част от обезщетението на стойност 2,1 млрд. д. е получена под формата на газ, доставен от Газпром през 2014 година. Нафтогаз е отразил тази част в отчетите си за 2017 година и е заплатил съответните данъци и дивиденти в държавния бюджет за 2018 година, съобщава компанията във Facebook.

Днешното плащане на Газпром включва погасяване на неизплатената по-рано част от присъденото обезщетение от 2,56 млрд. д. плюс лихвите, натрупани от момента на обявяване на решението на 28 февруари 2018 година, уточнява Нафтогаз.

Нафтогаз приветства признаването от руска страна на необходимостта да се изпълняват решенията на арбитража от 2017-2018 година и намерението й да продължи да транспортира газ до ЕС през територията на Украйна, се допълва в изявлението.

Страните продължават преговорите по условията на по-нататъшното сътрудничество след изтичането на действащия договор на 1 януари 2020 година, допълва Нафтогаз.

Украинският президент Володимир Зеленски също потвърди полученото плащане от Газпром и го нарече "още една победа за Украйна".

Преговорите между Газпром и Нафтогаз по договорите за транзит и доставка на руски газ за Украйна продължават от 2014 година. През февруари 2018 година Стокхолмският арбитраж задължи руската компания да изплати на украинската страна около 2,56 милиарда долара затова, че не е доставяла газ по транзитния договор.

През лятото на 2018 година Нафтогаз започна процес за принудително събиране на тази сума от Газпром чрез замразяване на активите на руския холдинг в Швейцария, Великобритания и Холандия. Шведският апелативен съд в окръг Свеа спря изпълнението на решението на Стокхолмския арбитраж, въпреки че по-късно тази мярка беше отменена.

На 20 декември Москва и Киев обявиха, че съгласуват нов договор за транзит на газ за срок от 5 години, както и за разрешаване на взаимните искове между двете газови компании.

Бе предвидено до края на декември Газпром да изплати на Киев 2,9 млрд. евро, а Украйна да се откаже от исканията си за запор на активи и имущество на руския концерн, както и от антимонополни искове на стойност 7,4 млрд. долара.

Страните се задължиха също така да оттеглят взаимните си искове, по които няма окончателно решение.

По материали на БТА.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:24 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още