Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Централна и Източна Европа

Инфлацията започва да удря икономиката на Литва

Ръстът на потребителските цени се ускорява до 4,8% през септември, което е три пъти повече от средното за еврозоната

Инфлацията започва да удря икономиката на Литва

Снимка: Архив Ройтерс

Най-бързата инфлация в еврозоната започва да отхапва от икономическия растеж, коментира Bloomberg.

Разширяването на икономиката на Литва се забавя заради изстрелялите се нагоре потребителски цени, посочват централната банка и финансовото министерство. Инфлацията се ускорява до 4,8% през септември, което е три пъти повече от средното за еврозоната.

В същото време данни от миналата седмица показват, че брутният вътрешен продукт нараства с годишен темп от 3,1% за миналото тримесечие, като се забавя за пръв път от повече от година.

„Очевидно е, че инфлацията има влияние върху местното търсене – растежът му вече се забавя“, казва финансовият министър Вилюс Шапока в интервю за местно радио тази седмица. „Поглеждайки напред, икономическият ръст ще бъде по-бавен, но и по-балансиран“, допълва той.

Нарастващите цени и БВП в трите прибалтийски страни, които използват еврото, връщат спомени за цикъла на възход и спад, при който икономиките им се сринаха през 2008 г. Те предизвикват въпроси и за това дали супер хлабавата парична политика на Европейската централна банка е подходяща за всички страни в рамките на еврозоната.

Има и някои местни фактори, които влияят на икономиката в Литва. Недостигът на работна ръка повишава заплатите с годишен темп от 8,7% през второто тримесечие, а мерките на правителството срещу употребата на алкохол – най-високата в света, повишава цените на бирата с почти една трета през последната година.

Макар че ефектът на новите данъци върху алкохола ще отслабне през следващата година, проблемите на пазара на труда вероятно ще останат заради миграцията на литовците към Западна Европа за по-високоплатени позиции. Това означава нови насрещни ветрове за икономиката, като централната банка предупреждава, че най-лошото може би предстои.

По статията работиха: Виктория Тошкова, редактор Миглена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

1
 
4
 
1
преди 2 години
При почти десетилетие с ниски лихви и инфлация, сега всеки скок ще ни се вижда като "хапещ"

Още от Централна и Източна Европа
В Румъния се провежда местен вот на фона на политическите турбуленции