Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Централна и Източна Европа

Новият „мастер план” на Кипър

Президентът Никос Анастасиадис бе преизбран за втори мандат със стратегическа програма за реформи в икономиката и обществото

Новият „мастер план” на Кипър

Президентът на страната Никос Анастасиадис. Снимка: Ройтерс

„Ние заедно през изминалите пет години спасихме Кипър от фалит и го извадихме от задънената улица. Ние ще продължим този път на развитие към модерна държава, която отговаря на очакванията на своите граждани”, увери своите сънародници в първата си ”реч на победата” само часове след изборния триумф новият президент на Кипър – досегашният президент Никос Анастасиадис. 56% от гласувалите в балотажа в неделя /4 февруари/ кипърци му подновиха мандата за управлението на страната и за следващите 5 години.

Още по темата

Това всъщност бе вот за кипърската „история на успеха”, която бе написана през първия мандат на Никос Анастасиадис - от дълбоката финансова криза, изправила страната на ръба на фалита, до впечатляващото й икономическо възстановяване, над очакванията дори и на международните й кредитори. И силен вот за нейното продължаване – за „Кипър в новата епоха”, както Анастасиадис озаглави програмата си за управление, с която се яви на изборния изпит.

Битката - на полето на икономиката

Президентските избори 2018-а бяха първите, след като Кипър успешно завърши тригодишната си програма за икономическо възстановяване и излезе от меморандума с тройката международни кредитори /ЕК, ЕЦБ и МВФ/ през март 2016 г. На тях кипърците гласуваха прагматично, по... финансови съображения. 

Още по темата

71-годишният консерватор Никос Анастасиадис, вече с 37-годишен стаж на политическата сцена в страната, спечели на решаващия балотаж със значителната преднина от 12% пред опонента си Ставрос Малас, кандидат на главната опозиционна партия, лявата АКЕЛ. Изборният му успех бе единодушно коментиран от политическите анализатори като одобрение на водената от него икономическа политика през последните пет много трудни за Кипър години. Въпреки натрупаните през тях негативи и висящите още тежки проблеми, вотът на избирателите е признание, че Анастасиадис успя да се справи с безпрецедентната криза, спаси страната от банкрут и я върна отново на пътя на растежа.

Самият президент построи цялата си кампания за преизбиране върху този изминат път. Икономиката бе основният стълб в негова подкрепа и той умело издърпа битката със своите опоненти в президентската надпревара именно на нейния терен, където той водеше и спечели.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Централна и Източна Европа
Фискалните промени в Румъния тласкат малките и средни фирми към България