IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новият „мастер план” на Кипър

Президентът Никос Анастасиадис бе преизбран за втори мандат със стратегическа програма за реформи в икономиката и обществото

08:14 | 14.02.18 г.
<p>
	Президентът на страната Никос Анастасиадис. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Президентът на страната Никос Анастасиадис. Снимка: Ройтерс


Третият стълб в икономическата сфера са реформите за развитие на цифровата икономика и преди всичко на електронно правителство, за да се улеснят бизнесът и гражданите. Само дни преди изборите сегашният кабинет обяви план за действие в областта на дигиталната стратегия за периода 2018 - 2020 г., през който ще бъдат финансирани проекти на обща стойност 200 млн. евро.

Четвъртият приоритет е чрез конкретни решения на новото правителство да се преодолеят последиците от кризата, от които страдат уязвимите социални групи. Това е в пълно съответствие с предизборната програма на Никос Анастасиадес, в която са обвързани целите за постигане на икономически растеж и социално сближаване, както и тяхното взаимно стимулиране.

В програмата, която се ангажира да изпълнява в следващите 5 години, Никос Анастасиадис поставя генералната цел за „нов и интегриран модел на икономически растеж”. Реализацията й ще бъде подкрепена с редица мерки, насочени към създаване на динамично развиваща се икономика, разширяване на енергийната програма, продължаване на реформите, укрепване на малкия и средния бизнес и на средната класа като цяло, насърчаване на бизнес иновациите и научните изследвания.

Анастасиадис увери, че с второто си правителство ще следва водените досега политики на балансирани бюджети, намаление на данъците и създаване на стимули за бизнеса, които да повишат конкурентоспособността на икономиката. Той заяви и че ще продължи да поддържа „разумна фискална политика”, след като през последните години бе постигнато значително подобрение в публичните финанси и бюджетни излишъци. В програмата на „Анастасиадис 2” са записани и конкретни стойности за държавния дълг, към които правителството ще се стреми. Той трябва да падне до 92% от БВП през 2018 г., а през 2020 г. да достигне около 80%. В края на миналата година дългът е 103% от БВП.

Туризмът, корабоплаването и енергетиката са най-важните сектори на икономиката, които могат да привлекат нов бизнес в следващите години, се посочва в програмата на новия-стар президент. В същото време визията му включва разширяване на производствената база на икономиката с много нови области. Програмата предвижда към традиционно продуктивните сектори на икономиката да се създадат нови, както например превръщането на Кипър в център за високи постижения в областта на изследванията и иновациите или регионален център за здравни услуги и трансфер на образование.

Преизбирането на Никос Анастасиадис за президент на Кипър бе приветствано от лидерите на Европейската комисия, Европейския парламент, на страни-членки на ЕС. Във вота на кипърските избиратели те видяха добър знак за развитието на страната от еврозоната, която успя с европейска помощ да стъпи на краката си, без да подложи на по-голям риск общата валута. Поемането на управлението от Анастасиадис за втори мандат бе коментирано и като приемственост за осъществяване на икономическите реформи, необходими за стабилността на Европа, за продължаване на регионалното енергийно сътрудничество и европейски енергийни планове, както и за силното присъствие на ЕС в Източното Средиземноморие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още