IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Победата на Орбан изправя Унгария срещу ЕС

Партията на унгарския премиер ще разполага с мнозинство от две трети в парламента

20:08 | 04.04.22 г. 5
<p>
	<em>Снимка: Akos Stiller/Bloomberg</em></p>

Снимка: Akos Stiller/Bloomberg

Насърчен от четвъртата си поредна убедителна победа на избори, унгарският премиер Виктор Орбан се очаква да се противопостави на енергийни санкции срещу Русия и да втвърди позицията си в разговори с представители на ЕК за разблокиране на замразени евросредства, пише Ройтерс.

Националистът Орбан, който спечели убедителна победа в неделя (3 април), като смаза опозицията въпреки усилията ѝ да се обедини срещу него, вероятно ще продължи да отхвърля санкции на ЕС върху руския петрол и газ с аргумента, че това ще разбие икономика, която вече се забавя заради последиците от войната в Украйна.

Използвайки силния си мандат, Орбан ще укрепи консервативните си политики у дома и може да опита да изтласка чуждестранни компании в някои сектори като търговия на дребно, където унгарската собственост все още е доминираща, в момент когато партията му Фидес се стреми да създаде собствена класа от лоялни индустриалци.

Но Орбан е изправен пред тежки предизвикателства – той трябва да поправи отношенията с източните си съюзници като Полша, подложени на натиск заради предпазливата му позиция за войната в Украйна след десетгодишни близки бизнес връзки с руския президент Владимир Путин.

Той също така трябва да овладее нарастващ бюджетен дефицит в момент, когато унгарската икономика се очаква да се забави заради нарушения на веригите за доставка в автомобилния сектор.

Размразяването на блокирани средства от Брюксел може да изиграе ключова роля за поправянето на бюджета, така че се очаква Орбан да се бори за това, но процесът може да се окаже дълъг.

ЕС замрази плащания за Полша и Унгария от пандемичните си средства за възстановяване заради демократични пропуски, а това според икономисти може да подложи на натиск Будапеща и Варшава от второто полугодие на тази година, ако не бъде постигнат компромис.

„Очакването, че може да има относително бързо споразумение с ЕК (за европейските средства) сега е под въпрос след речта от миналата нощ на Виктор Орбан, в която той повтори критиките си към Брюксел“, коментира Петер Вировач от ING в Будапеща.

„Едва ли можем да очакваме, че правителството му, което сега има мнозинство от две трети, ще бъде готово за компромис, какъвто можеше да се постигне при победа с обикновено мнозинство на изборите“, допълва той.

Допитванията преди изборите сочиха далеч по-оспорвана надпревара.

Заобиколен от водещи членове на партията си, триумфиращият Орбан заяви, че победата в неделя е станала факт въпреки обединените срещу него бюрократи от Брюксел и международни медии.

„Постигнахме победа, която е толкова голяма, че може да се види дори от Луната, но определено от Брюксел“, заяви той.

Супермнозинство в парламента

По първоначални резултати Фидес ще има 135 места, или мнозинство от две трети в парламента, а 56 места отиват за опозиционния съюз.

Критиците твърдят, че победата може да направи Орбан по-дързък в, по думите му, ерозията на демократичните норми, свободата на медиите и правата на ЛГБТ общността.

„Без да искам да звуча драматично, това е трагедия. Изглежда, че това е краят на всякакви мечти за демокрация в Унгария“, казва представител на ЕС.

„Трябваше да прекъснем паричните преводи, за да не може да изгради собствена олигархия с нашите пари“, допълва той.

В Полша победата на Орбан беше посрещната със смесени чувства сред управляващите националисти.

„Путин е дългосрочна заплаха и за Унгария, който не го вижда, допуска голяма грешка“, отбеляза полският заместник-външен министър Марчин Пшидач.

В слънчевия ден след снеговалежа в неделя някои жители на Будапеща, която остава бастион на опозицията, където съюзът спечели в 16 от 18 избирателни секции, запазват надежда.

„Не сме щастливи, предпочитам да останем в Европа, но се надява, че някак ще останем и този път“, казва Янош Варади.

Други казват, че позицията на Орбан за Украйна е изиграла роля за избора им. Той обвини опозицията, че рискува да въвлече Унгария във войната, ако бъдат позволени оръжейни доставки през територията ѝ.

„Не съм се надявала на толкова голяма победа, но бях сигурна, че настоящата управляваща партия ще спечели“, казва учителката Вероника Наги. „Мисля, че това се дължи на реакцията на партиите на войната, може би… опозицията направи хората несигурни“, допълва тя.

Орбан, който е един от най-дългогодишните лидери в Европа, беше силен поддръжник на антиимигрантските политики и е особено популярен сред избиратели в селски райони, които споделят традиционните му християнски ценности, а семействата им се възползват от множеството данъчни облекчения и тавани на цените върху горивата и някои хранителни продукти.

В момент, когато инфлацията достига почти 15-годишен връх от 8,3% през февруари, Орбан ще има тежка задача при отмяната на някои от мерките му, които помогнаха за овладяването на ръста на цените преди изборите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:30 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 3
sultan
преди 2 години
Мислех си, че свободолюбивите унгарци ще го свалят от власт при протестите от декември 2018, но съм се лъгал. Явно Будапеща го недолюбва, но има солидна подкрепа извън столицата. И той като политик има трески за дялане, но все пак има достойнство и като национален лидер се опълчва на евробюрократите от Брюксел в защита на интересите на страната си. Проявява и далновидност, заемайки по-трезва и премерена позиция за случващото се между Русия и Украйна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 0
Gocho
преди 2 години
Я за референдума кажете ,какви са резултатите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 2
Императорът
преди 2 години
Единственият истински лидер, подкрепян от народът си в Европа. Това е причината да го обвиняват в авторитарство. Истината е, че ЕС има нужда от поне десетина орбановци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 6
Petar2015
преди 2 години
Унгарците си пазят интересите срещу ЕС бюрократите (за разлика от нас). Но е добре да си сменят управниците при всяко провеждане на избори. Това разбива мрежите за източване на пари и позволява и други играчи да се нагушат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 5
ing5rov
преди 2 години
да е жив и здрав , да се пребори с всичките изчадия на дьорд шорош !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още