Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Централна и Източна Европа

Руснаците очакват повишено производство на пенливи вина

Отрасълът си поставя за задача лозята да достигнат 350 хил. ха

Руснаците очакват повишено производство на пенливи вина

Снимка: Pixabay

Производството на вино в Русия през  2018-та може да остане на нивото от миналата година, но количеството пенливи вина се очаква да нарасне с 2%. Това съобщава ТАСС, като се позовава на местния Съюз на лозарите и винопроизводителите.

Обемът на виното тази година може да достигне 32 млн. декалитра, колкото и през 2017-та, а пенливите вина може да стигнат и  13 млн. декалитра срещу 12,7 млн. декалитра година по-рано, е станало ясно на Всерусийската среща на винопроизводителите, провела се в курорта Абрау-Дюрсо в Краснодарския край в югозападната част на страната.

И „тихото“, и пенливото вино прекратиха спада. Той бе компенсиран от значителен ръст на напитките на винена основа и плодовите вина, заяви на срещата Леонид Попович, президент на Съюза на лозарите и винопроизводителите на Русия.

Той е оптимист за тенденцията, защото потребителите не са се насочили към водката, но пък са преминали към по-евтин и неясен продукт. 

Още по темата

Понижението се обяснява с рязкото повишаване на акцизите за пенливото вино и съкращаването на малките търговци, което към момента е спряло, също и валутния курс.

Тази година съотношението между руското вино и вноса ще бъде 70% към 30%, като според Леонид Попович производителите трябва да предприемат мерки, за да постигнат съотношение 75% към 25%.

Потреблението на вино към 2030 г. в Русия може да се удвои, смятат представителите на сектора.

През 2018 г. се очаква руснаците да изпият 84 млн. декалитра местно вино и 33 млн. декалитра вносно. Година по-рано е отчетена консумация на 81,9 млн. декалитра руско вино и 33,8 млн. декалитра внос.

Отрасълът си поставя за задача лозята да достигнат 350 хил. ха, към 2030 г. да бъде обрано 3 млн. т грозде, а виното да достигне 210 млн. декалитра.

За целта ще трябва да бъдат създадени към 2 хил. изби с лозя и винените турове да привличат за година 2 млн. туристи.

По статията работи: Надежда Бочева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Централна и Източна Европа
Ердоган вкара и зеленчуците в битката за местните избори