Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Централна и Източна Европа

Световната банка вижда засилен риск от рецесия за Западните Балкани

Икономическото възстановяване в Европа ще започне през втората половина на годината, сочи основният сценарий на институцията

Световната банка вижда засилен риск от рецесия за Западните Балкани

Снимка: Bloomberg

Шестте държави от региона на Западните Балкани ще навлязат в рецесия през 2020 г. заради икономическото отражение на коронавирусната криза, сочи прогноза на Световната банка, публикувана на сайта на институцията. 

Още по темата

Според основния сценарий, предвиждащ висока несигурност заради пандемията, Световната банка очаква растежа в региона да се свие с между 3 и 5.6%. Прогнозата на институцията за Европа е разпространението на заразата да започне скоро да се забавя достатъчно, за да последва премахване на рестрикциите до края на юни, а възстановяване да започне през втората половина на годината. Според негативния сценарий на банката мерките срещу Covid-19 ще бъдат отменени в края на август, а възстановяването ще започне в през последното тримесечие на 2020 г.

„Размерът на рецесията зависи от продължителността на пандемията в Европа. Въпреки че икономическото въздействие на продължаващата пандемия в региона е трудно за прогнозиране, няма съмнения, че тази пандемия води до хаос в живота в региона, притискайки здравните им системи, парализирайки икономическата активност и подкопавайки благосъстоянието на хората”, заяви Линда Ван Хелдер, директор на Световната банка за Западните Балкани.

Рецесията в страните от Западните Балкани вероятно ще бъде предизвикана от спада в търсенето у дома и отвъд границите им по време на пандемията. Ограниченията за пътуване и мерките за социална дистанция натежаха на туристическия сектор и този на услугите, които иначе генерират 50-процентен дял от общите работни места в петте страни от региона и 75-процентен дял от работните места в Черна гора. Промените във веригите на доставка и по-ниското търсене засегнаха допълнително производствения сектор, докато понижената ликвидност и несигурността свиха инвестициите.

Какъв е основният риск за Западните Балкани – може да прочетете на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

По статията работи: Екип на Bloomberg TV Bulgaria

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Централна и Източна Европа
Путин отложи инвестиционен план за 360 млрд. долара заради пандемията