IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Унгария първа в ЕС одобри руската ваксина срещу Covid-19

„Спутник V“ получава спешно разрешение за употреба за първоначален срок от 6 месеца, като ваксинацията ще се наблюдава от регулатора

13:16 | 21.01.21 г. 8
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg</em></p>

Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Унгария е първата държава в Европейския съюз (ЕС), която одобри руската ваксина за Covid-19, предава Bloomberg.

Премиерът на страната Виктор Орбан предприема сериозен предизборен риск с този ход в опит да ускори излизането на страната от коронавирусната криза, допълва информационната агенция.

Регулаторът за лекарствата на Унгария издаде спешно разрешително на ваксината „Спутник V“, както и на ваксината на AstraZeneca Plc, съобщи на брифинг шефът на кабинета на Орбан Гергей Гуляш. Решението отразява натиска на Орбан за ускоряване на процеса по одобрението на руската ваксина, като се заобиколи ЕС, който още не е разрешил употребата ѝ.

Виктор Орбан редовно е критикуван от ЕС заради връзките му с руския президент Владимир Путин и лидерите на китайската Комунистическа партия. Премиерът на Унгария обаче може да е първият, но няма да е последният западен лидер, който ще си осигури алтернативни доставки на ваксини от Русия заради забавянето на западните препарати.

Правителството в Будапеща обмисля да разреши употребата и на китайската ваксина на Sinopharm. Властите в страната имат готовност да закупят 1 млн. дози.

Както и в други страни от ЕС, Унгария се сблъсква със сериозен скептицизъм към ваксините срещу коронавируса и досега е успяла да ваксинира едва 1% от населението особено и на фона на малките доставки на ваксини от  Pfizer Inc.-BioNTech SE и Moderna Inc.

Правителството вече предупреди, че без ускоряване на процеса по ваксинация на населението ограниченията заради коронавируса вероятно ще останат поне до лятото, вкл. вечерният час и затварянето на много от бизнесите.

Орбан е поставен под сериозен натиск заради парламентарните избори през 2022 г. Той обещава да защити жизнения стандарт на унгарците, което е трудно предвид очаквания спад на икономиката от 6,4%, отбелязва агенцията.

В петък външният министър на Унгария Петер Сиярто ще бъде на посещение в Москва, където вероятно ще договори и голяма доставка на ваксини срещу коронавирус. Въпреки че вече има спешно одобрение обаче, то е за срок от 6 месеца, като регулаторът ще наблюдава процеса на ваксинация.

„Искаме да си осигурим ваксини, които вече са приложени на милиони хора и тези, които унгарските власти преценят, че са безопасни и ефективни, ще бъдат одобрени“, коментира Гуляш.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:40 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 3 rate down comment 0
zelka007
преди 3 години
не знам какви индекси си гледал ... земята винаги е била частна в унгария , там нямаше ткзс-та ... ходил съм и преди желязната завеса и след това . и на почивка и по работа из разни складове и магазини ... тва с което ни промиват мозъците колко и къде сме били велики и са как се е съсипало всичко ...нищообщосдействителността ... :)))тази партизано-яташка *** такива бели е направила и продължава да прави ... дълга тема ... имам работа , ставам ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 1
Invcom
преди 3 години
Лично не, но по индекс на човешкото развитие сме били мноого пред Унгария преди да падне желязната завеса... Да не говорим за сектори като енергетика, индустрия и тн. Иначе съм съгласен, че Будапеща е много по-красив и уреден град от София.Явно нашите 30 години не са ни се отразили като техните 30 години...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 2
zelka007
преди 3 години
ходил ли си в унгария преди да падне желязната завеса ... ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 2
Invcom
преди 3 години
Що Унгария да не би да беше от другата страна на Желязната завеса ? :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 2
zelka007
преди 3 години
45г +30г безпътица ... лесен въпрос задаваш ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 1
Invcom
преди 3 години
А що производителите на автомобили отварят заводи в Унгария, а от България бягат като дявол от тамян ? А що един от най-големите брокери в света Interactive след Брекзит си премести офиса в Будапеща, а в не в София ? Явно на големия корпоративен бизнес, вечерния час и руските ваксини не му пречат ... ? Я кажи да чуем какво имаш да казваш :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 3
zelka007
преди 3 години
а що имат унгарците вечерен час , а у нас няма ... ?! ... неправда някаква тука ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 3
Invcom
преди 3 години
Ако някой се чуди защо унгарския диктатор е лош, а българския е добър ето ви го отговора. Орбан често защитавайките интереса на унгарския народ се заиграва с Русия или атакува малцинствата и това го прави непослушното дете на ЕНП. Нашия рапан е достатъчно хитър да не пипа малцинствата и да поддържа здраво антируската риторика и затова ЕНП не вижда никакъв проблем нито в пачки и кюлчета, нито в скандални аудио записи, нито в липса на свобода на медиите...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още