IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Увеличават ли се проблемите в руския банков сектор?

Ако вълната по затваряне на по-малки банки продължи, тя може да подкопае и доверието в системата

21:05 | 13.08.15 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Все повече руски банки усещат напрежението, породено от икономическия спад в страната. Тази тенденция бе явно видима в сряда, 12 август, когато Руската централна банка (РЦБ) реши да отнеме лиценза на средно голямата Probusinessbank.

Банките в Русия са подложени на натиск, тъй като ниските цени на петрола и западните санкции, наложени заради кризата в Украйна, доведоха до рязко свиване на икономиката, което стана причина за влошаване на качеството на банковите активи, пише в анализ за Ройтерс, цитиран от БТА, Джейсън Буш.

„Финансовата криза през последната година определено ускори и засили необходимостта броят на банките да бъде намален, тъй като в момента те са изправени пред нова вълна лоши кредити", посочва икономистът от „Алфа банк“ Наталия Орлова.

РЦБ съобщи, че е отнела лиценза на Probusinessbank, тъй като банката не е успяла да изпълни минималните капиталови изисквания.

"Probusinessbank е водила високорискова политика, свързана с насочване на паричните й средства към нискокачествени активи", посочи централната банка, допълвайки, че в резултат финансовата институция е изтощила капитала си.

Ръководството на Probusinessbank не коментира публично решението на РЦБ, а обажданията в банката останаха без отговор.

Банката бе 51-ва по размер на активите в Русия, което я определяше като сравнително голям играч в страна с над 700 банки, но не и като банка със значение за стабилността на системата. Най-големите 20 руски банки държат три четвърти от активите в сектора.

Максим Осадчий, главен анализатор в банка CFB, отбеляза, че има малка непосредствена вероятност затварянето на Probusinessbank да причини "ефект на доминото", но продължаващата вълна от закривания на банки може да подкопае общественото доверие към сектора.

"Ситуацията се влошава все повече. Ако се появят още няколко случая, то тогава дори затварянето на сравнително малка банка би могло да причини банкова криза. Подобен вариант не може да се изключи", допълва експертът.

Засега изглежда, че мерките на правителството за укрепване на банките са ефективни и са успели да предотвратят общественото доверие в банковия сектор да бъде подкопано от финансовите сътресения напоследък.

Най-новите данни от юни сочат, че депозитите в банкирането на дребно са се увеличили с 15,7% спрямо същия месец на миналата година.

Мерките в подкрепа на сектора включват 1 трилион рубли (15,45 милиарда долара) капиталова инжекция за 27 от най-големите банки, финансирана от бюджета на федералното правителство.

Правителството също така удвои размера на обезщетенията за вложителите, депозирали парите си във фалирали банки, гарантирайки 1,4 милиона рубли за всеки вложител на всяка банка.

Схемата за гарантиране на депозитите помогна вложителите да бъдат успокоени. Тя обаче също така означава, че правителството получава все по-голяма сметка, тъй като все повече средно големи банки затварят врати.

Probusinessbank имаше около 27 милиарда рубли (417,12 млн. долара) по сметки и депозити от бизнеса с банкиране на дребно, сочат резултатите й за второто тримесечие.

Лицензът й бе отнет две седмици, след като РЦБ затвори средно голямата банка Росийский кредит и три по-малки банки, свързани с нея. Държавната агенция за застраховане на депозитите изчислява, че затварянето на тези финансови институции ще й струва около 62,2 милиарда рубли (955,31 милиона долара).

През декември 2014 година РЦБ взе мерки за укрепване на банка Траст - друга значима средно голяма банка, осигурявайки 127 милиарда рубли спешно финансиране.

Въпреки че икономическият спад е изострил проблемите на банките, то при най-новата вълна затваряния на банки трябва да се вземе предвид и по-строгият подход към разпоредбите, възприет от ръководителката на РЦБ Елвира Набиулина след назначаването й на поста през 2013 година, отбелязва Наталия Орлова от Алфа банк.

Централната банка изглежда ще прилага още по-строг подход, тъй като е решила, че затварянето на проблемните банки и обезщетяването на вложителите е по-евтино, отколкото да се опитва да спасява банките, както често е правила в миналото, коментира тя.

"Изглежда, че възстановяването от икономическата криза няма да бъде много лесно. Сега централната банка трябва да бъде дори още по-агресивна. Тя не може да продължи да изплаща всички задължения - трябва да сподели отговорността с акционерите", посочва Орлова.

Тя прогнозира, че основната последица от по-строгата регулация ще бъде засиления приток на дейност към по-големи банки. Това отново ще засили тенденцията към сливания и придобивания в сектора на фона на изчезването на по-малките банки.

"За клиентите това означава, че ще трябва да държат парите си в по-големи банки. Това е самоизпълняващо се пророчество, което оказва натиск за консолидация на сектора", отбелязва Орлова.

(БТА) 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:39 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 2
SimeonAtanasov
преди 8 години
Изобщо Набиулина е подела акция по изчистване на банковия пазар от аматьори и дребни мошеници, решили, че може да припечелят с някоя друга банкова машинацийка.http://***.investor.bg/evropa/334/a/centralnata-banka-na-rusiia-otne-licenza-na-51-vata-po-golemina-banka-200411/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 2
SimeonAtanasov
преди 8 години
По-скоро не е такава ситуацията.Просто в годините на бурен икономически растеж от 2000 до 2008 г. явно в Русия куцо, кьораво и сакато са си правили банки. При положение, че в България има около 30 банки, а сме 7 млн. и тези банки са ни много, то повече от 700-те банки в Русия дори ни превъзхождат по относителен дял. Така че неминуемо ще има консолидация и доста малки и средни банки ще затворят врати. Все пак досега са отнемани лицензите на малки банки, с активи до 1-2 млрд. долара, дори и някои с доста по-малко. Големите банки изглеждат стабилни. У нас фалира четвъртата по големи на активите банка, все едно Росселхозбанк да фалира. Руската банкова система е доминирана от големи държавни банки. А първата по активи банка - Сбербанк притежава активи, колкото всички останали от топ 10.http://rating.rbc.ru/article.shtml?2011/02/24/33178170
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 5
marto76
преди 8 години
Руския банков сектор сигурно е изграден на модела Цветан Василев - КТБ или?Демек давам висока лихва, сдушвам се с първите мъже в държавата, след това си отпускам необезпечени кредити на мои кухи фирми, фалирам банката и отивам да си живуркам в съседна нам държава, където съм раздал чужди пари на президентските съветници!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още