IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Зоран Заев отново ще бъде премиер на Северна Македония

Демократичният съюз за интеграция, който ще бъде партньор на социалдемократите в новото правителство, се отказа от искането си за премиер етнически албанец

19:21 | 18.08.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Konstantinos Tsakalidis/Bloomberg</em></p>

Снимка: Konstantinos Tsakalidis/Bloomberg

Социалдемократите начело със Зоран Заев и Демократичният съюз за интеграция (ДСИ), оглавяван от Али Ахмети, постигнаха сделка за сформиране на нов кабинет, която ще върне Заев на премиерския пост в Северна Македония, предава онлайн изданието BalkanInsight.

Лидерите на двете партии обявиха сделката във вторник, според която Зоран Заев отново ще заеме премиерския пост след изборите през юли. Той беше начело и на предишното правителство, което управлява Северна Македония от средата на 2017 г. до началото на тази година.

ДСИ на Али Ахмети, водещата етническа албанска партия в страната, се отказа от искането си преди изборите етнически албанец да стане премиер. Двамата партньори обаче се договориха ДСИ да излъчи албански премиер сто дни преди следващите парламентарни избори.

„Бих искал да поздравя Ахмети за проявената мъдрост по време на коалиционните преговори с цел гарантиране на по-добро бъдеще за страната и нейните граждани“, заяви Заев на пресконференция след разговори с Ахмети.

Той не разкри подробности как ще бъдат разпределени министерските постове между двете партии и не потвърди или отрече предишни спекулации, че в замяна на отказа си от идеята за албански премиер ДСИ ще получи повече основни министерства, сред които вероятно външното и вътрешното министерство.

Ахмети изрази убеденост на пресконференцията, „че постигнахме положителна сделка и че това правителство ще бъде най-успешното до момента“. И двамата заявиха, че партньорството се основава на възобновяването на евроатлантическия път на страната и продължаването на вътрешните реформи.

Според сделката Талат Джафери от ДСИ ще запази поста си на председател на парламента.

Съюзът, оглавяван от социалдемократите, спечели малка победа на предсрочните избори на 15 юли, като получи 46 места в 120-местния парламент, само две повече от основния политически опонент, дясната партия ВМРО-ДПМНЕ, която спечели 44 места.

ДСИ, който беше партньор на социалдемократите в последното правителство, запази короната си в етническия албански блок, като спечели 15 места, а техните опоненти от опозиционната коалиция между Алианса за албанците и партия „Алтернатива“ получиха 12 места.

Социалдемократите и ДСИ сега имат 61 депутати и разполагат с обикновено мнозинство. Депутат от малката Демократична партия на албанците също ще се присъедини към управляващото мнозинство. Но не е изключено някои от по-малките партии също да се присъединят към тях, за да заздравят мнозинството.

В съответствие с правните процедури президентът Стево Пендаровски даде мандат на Заев да сформира правителство миналата седмица и Заев има срок до 2 септември да представи програмата на новия си кабинет пред парламента, който трябва да я одобри. Законодателният орган ще има още 15 дни, за да я обсъди и гласува.

След постигането на ключовото споразумение във вторник се очаква процедурите да минат по-бързо и програмата на новото правителство може да бъде внесена до края на тази седмица.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още