Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Дневен нюзлетър

България - най-зависимата от цигарените акцизи страна в ЕС

В страната годишно се произвеждат 26,9 млрд. къса цигари, а стойността на продукцията е 491 млн. лева

България - най-зависимата от цигарените акцизи страна в ЕС

Снимка: архив Ройтерс

България е най-зависимата от цигарените акцизи страна в Европейския съюз, след като през 2016 г. 7-8% от държавния бюджет (2,304 млрд. лева) се генерират именно от акцизните плащания. Това стана ясно от презентация на Петър Ганев, старши икономист в Института за пазарна икономика, по време на медиен семинар през уикенда.

Приходите от акциз върху тютюневи изделия в държавния бюджет за 2016 г. възлизат на 2,3 милиарда лева, като цели 98% от тях са от акциз върху цигарите.

Какво показват данните в световен мащаб?

Бюджетните приходи от данъчно облагане на тютюневи изделия в света са в размер на 390 млрд. долара, като 330 млрд. долара се падат на акциза, а 60 млрд. долара - на ДДС.

По отношение на загубите на данъчни приходи за държавния бюджет от незаконната търговия - в България те възлизат на 193 млн. долара, като близо 7% от всички цигари, употребявани в страната, не са предназначени за местния пазар, сочат последните данни от проучване на празни опаковки, проведено от Nielsen.

В това няма нищо чудно – „самият географски фактор, че сме съседи на страни, които не са членки на ЕС, е фактор за това незаконната търговия да е поне малко по-висока от средното за ЕС ниво“, каза Ганев. „Това генерира огромен криминален пазар, който се равнява на 193 млн. долара“, подчерта икономистът.

За сравнение - като цяло незаконната търговия на цигари се равнява на 482 млрд. долара (фалшиви цигари, контрабандни и без платени данъци). Загубата на данъчни приходи от незаконна търговия в ЕС пък възлиза на 13 млрд. долара.

Ключовите данни в световен и роден мащаб

Общите площи по света, на които се отглежда тютюн, са 3,3 млн. хектара, като това се равнява на площта на Белгия. 63% от всички стопанства за отглеждане на тютюн са в Азия, 17% − в Африка, 16% - в Америка и 4% - в Европа. В Китай има цели 67 предприятия за първична обработка, в ЕС броят им е 16, в Аржентина – 6.

Броят на заетите в предприятия за първична обработка в ЕС е 2 840 души. По данни от 2015 г. броят на стопанствата за отглеждане на тютюн в България е 25 030, общото производство на тютюн е 16 025 тона, а в процеса са били заети 71 500 души.

Площите за отглеждане на тютюн в България през 2016 са 10 418 хектара. На 57% от тези площи се произвеждат ориенталски тютюни, на 36% − Виржиния и на 7% − Бърли.

Годишното производство на тютюневи късове в световен мащаб е 6 трлн. къса. 38% от тях се произвеждат в Китай, докато ЕС, Русия и САЩ генерират общо 22% от производството. В света има 87 100 фабрики за производство на тютюневи изделия, в които работят 1,6 милиона души.

Общите продажби на тютюневи изделия в световен мащаб възлизат на 792 млрд. долара. 90% от тях са от продажби на цигари, 3% − на пури и пурети и 7% − на други тютюневи изделия. Всяка минута в света се продават 10,7 млн. цигари.

В България пък годишно се произвеждат 26,9 млрд. къса цигари годишно. Стойността на продукцията е 491 млн. лева.

Търговците на тютюневи изделия на едро в страната са 154, а броят на лицензираните търговци на дребно е 19 939, като общо заетите лица в търговията на едро и дребно на тютюневи изделия са над 100 хил. 

Средната (претеглена) цена на кутия цигари в България е 4,92 лева (2017 г.). От тази сума 84,7% съставлява данък (68% акциз и 16,7% ДДС).

Според данни на Евробарометър делът на пълнолетните пушачи в България е 36%, в сравнение с 26% средно за ЕС. Делът на бившите пушачи в България е 13%, а в ЕС – 20%. Данните за хората, които никога не са пушили, са сравними – 51% за България и 54% за ЕС.

Хората, които започват да пушат преди навършване на пълнолетие в България, са 38%, което е значително по-нисък процент от средния за ЕС – 52%.

Половината от пушачите в България опитват първата си цигара между 18 и 25 години. Този дял е 41% за ЕС.

Понастоящем 1,1 млрд. души в света пушат тютюневи изделия. Още 300 милиона употребяват бездимни продукти, а 870 млн. души пушат ежедневно. 860 милиона души пушат цигари, като 720 милиона от тях пушат всеки ден. 12 млн. души пък употребяват електронни цигари. 

Още по темата


От тази гледна точка не е изненада, че най-голямата световна цигарена компания Philip Morris обяви, че ще открие в България в началото на ноември собствени магазини за новите бездимни тютюневи продукти на компанията IQOS. Това е продукт от тютюн, който гори след електронагравяне, но не отделя пепел и дим и според редица клинични проучвания е много по-безвреден от цигарите.

От компанията аргументираха по-късното пускане на пазара в страната с липсата досега на законова регулация. Народното събрание обаче вече прие нова митническа регламентация и акцизна ставка за бездимните нагреваеми тютюневи изделия и направи продажбата им легално възможна. 

Според получените от Philip Morris до този момент резултати пълното преминаване към употреба на тютюневи изделия с IQOS вероятно представлява по-малък риск в сравнение с продължителното пушене. Резултатите до момента показват, че при IQOS тютюнът, съдържащ се в изделието, не гори и не се образува дим. От друга страна парата, образувана от IQOS, съдържа средно 90-95% по-ниски концентрации на токсиканти в сравнение с дима от референтна цигара, разработена за целите на научните изследвания, като концентрациите на никотин са сходни с тези при цигарите.

Лабораторните анализи потвърждават, че тези по-ниски концентрации на токсиканти са причина образуваната от IQOS пара да е значително по-нискотоксична от цигарения дим.

Оказва се също така, че употребата на IQOS не влияе неблагоприятно върху качеството на въздуха в затворени помещения и не е източник на вторичен дим.

В момента около 3 млн. души по целия свят вече употребяват IQOS, а 40% от продукцията на компанията са предназначени за Япония, обяви Пьотр Козаревич, регионален директор на Philip Morris за ЕС по научноизследователските въпроси.

Днес продуктът се предлага в 30 страни по света, а целта е до края на годината да бъде наличен в 35 държави, една от които ще е и България. От разделянето си с Alitria през 2008 г.  Philip Morris е вложила над 3 млрд. долара в развойна дейност, назначавайки 430 служители в отделна за развойни дейности и гарантирайки си 2350 патента, поясни Козаревич. 

По статията работиха: автор Бойчо Попов, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
9
 
1
преди 2 години
Няма профилна снимка
тези пари не са за чиновнически заплати Трябва да се привеждат на здравната каса за лечението на болни защото тютюна разболява това трябва да направи и хората по отговорни

Още от