Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Други

Готви се разширяване на военното обучение в училищата

На този етап възстановяването на наборната военна служба не е на дневен ред, обясни вицепремиерът Красимир Каракачанов

Готви се разширяване на военното обучение в училищата

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Военното обучение в училищата ще бъде разширено - от петте часа днес, на 15-20 часа. Това обясни пред депутатите вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов. Той каза, че увеличените часове ще включват умения за боравене с оръжие, реакция при терористична или военна операция и оказване на първа помощ.

Още по темата

"Темата за наборната служба не е затворена", каза още Каракачанов в отговор на въпрос на депутата от "БСП за България" Антон Кутев. За вицепремиера връщането на наборната служба се налага от случващото се около нас. Подробностите около възстановяването на военната служба подлежи на дебати - например срокът може да бъде 6 месеца, или по-дълга и т.н., стана ясно от думите на Каракачанов.

Възстановяването на наборна служба беше част от предизборните обещания на "Обединените патриоти". След изборите обаче от партията засега се отказаха да внасят предложение за промяна. От думите на Каракачанов стана ясно, че темата ще бъде поставена на дневен ред, но в бъдещ период. 

През 2016 година Патриотичният фронт внесе законопроект за връщането на военната служба. Според тогавашния проект се предвиждаше службата да продължава шест месеца. Двойно по-продължителна трябваше да бъде казармата за младежи, които имат някакви религиозни съображения и не могат да носят оръжие или са неграмотни. В казармата се предвиждаше да могат да влизат и жени - на доброволен принцип.

Наборна служба има в страни като Швейцария, Австрия, Швеция, както и в съседните Гърция и Турция. Швеция отменя и отново възстановява наборната служба, посочи още Каракачанов. Той посочи, че без наборна служба, ако се наложи мобилизация, хората ще бъдат "пращани като пушечно месо".

Изчисленията на Министерството на отбраната към 2016 г. показват, че възстановяването на наборната военна служба би струвало 100 млн. лева, отчете още военният министър.

Той нарече "ужасна грешка" отмяната на военната служба през 2007 г. без дебати. Това стана по времето на Тройната коалиция, припомни Каракачанов и допълни, че тогава е можело да се въведе смесена система - професионална военна служба и запазването и на наборна служба.

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Коментари (2)

0
 
2
 
2
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
И все пак екип психиатри би изкарал добри пари в парламента...
1
 
2
 
1
преди 4 месеца
Като стане мобилизация съм ви *** маиката които иска да ходи да го стрелят да защитава имането на тиквата пеевски доган цара и останалите кърлежи от властта...бегам за африка и ли къде ми видят очите аз тука нема кво да губа и защитавам

Още от Други
Българските ученици работят лошо в екип