IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Патриотичният фронт внесе законопроект за връщане на задължителната казарма

ГЕРБ и БСП не подкрепят предложението

18:44 | 07.07.16 г. 6
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Патриотичният фронт внесе законопроект за връщане на задължителната казарма с продължителност шест месеца. Един от мотивите е, че в момента армията има нужда от подсилване, за да отговори на новите изисквания, предава БНР.

Предвижда се службата да продължава шест месеца. Двойно по-продължителна ще бъде казармата за младежи, които имат някакви религиозни съображения и не могат да носят оръжие или са неграмотни. В казармата ще могат да влизат и жени - на доброволен принцип.

Председателят на ВМРО Красимир Каракачанов обясни пред „Нова телевизия“ тази сутрин, че с връщането на задължителната казарма младите хора ще имат възможност да получат някаква военна подготовка.

Според Каракачанов наборната служба ще излезе много по-евтино от поддържането на професионална армия. Един наборник ще струва на държавата 400 лева, а в момента, за професионален войник, се отделят около 1200 лева”, каза той. 

Партия ГЕРБ няма да подкрепи предложението, заяви депутатът Валентин Радев, допълва националното радио. „Всички са професионални войници в българската армия. Сега трябва да помислим за професионалните им заплати. Не само парламентарната група на ГЕРБ, но и здравата логика не може да го подкрепи и ние включително, ако ми кажете откъде ще извадим пари или ако предложите да спрем някои от проектите и да дадем пари за наборна армия, е друг въпрос“, каза Радев.

Депутатът от БСП и бивш военен министър Ангел Найденов също се обяви против предложението на ВМРО за шестмесечна наборна военна служба.

По думите му за шест месеца няма как да бъде подготвен войник. За това време няма как да се формират и бойните подразделения. „Зад това предложение по-скоро се крие опитът да се компенсира отсъствието на държавата в други области, да се покрие дефицит например от възпитание, образование, дисциплина, хигиенни навици, професия“, каза Найденов.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:23 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 3 rate down comment 0
IvanTerziev
преди 7 години
Цитат от друг форум, много точно казано:Когато хората искат да са въоръжени за самозащита от индо-европейски кражби и да използват оръжието си законно, не им се дава от параноичната полиция. Дори искат да забранят боксове и палки?! Какво да говорим за военни оръжия като автомати? Когато обаче опре до пазене интересите на неправедно забогателите и оп веднага да направим хората войници и да им дадем военни оръжия в ръцете. Лицемерие и двойни стандарти!http://***.dnes.bg/obshtestvo/2016/02/05/naroden-dylg-sluji-v-armiiata-bydi-patriot.292069,2
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 1
pepince
преди 7 години
"Казармата в тоя си вид е затворническа повинност" , много точно казано...почти като каторга е, ужас и безумие е този "законопроект"...Какъв "Патриотичен фронт" са тези бездарници, опитват се да привличат внимание с бездарието си Парламента!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 2
IvanTerziev
преди 7 години
Крайната цел е да те научат да чистиш, копаеш градинки, да мишкуваш, да скатаваш... Мен на това ме научиха, или поне ги заблудих, че са ме научили. Може би идеята е да сервилничим на евентуалния враг, да му е чисто и прекопано на наша територия. Съвременните войни се водят с машини, а не с киртаци, дето са насила вътре.Казармата в тоя си вид е затворническа повинност. Поразително много сходства има с дрънголника. Не познавам и един да го направиха войник. Матрялът с пагони дето е вътре - ги няма тия умения. Кой в днешен ден става военен, и на какво ще научи детето ми?Не, не са ме научили да убивам. Изтръгнаха ми и малкото уважение към държавата, дето ме е завлякла вътре. Няма общо с Родината. Ще им гледам цирковете отдалеч.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 1
Спящият бик
преди 7 години
Като се замисля, крайната цел на обучението в казармата е да те научат да убиваш! Да убиваш хора!? Това не е ли престъпление?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 3
IvanTerziev
преди 7 години
Една въпиюща тъпотия, останала от времето на началото на миналия век, в тоя си формАт. Едва се отървахме от машината за инвалиди, и пак искат да я връщат. Явно считат че знаят по-добре от нас кое е по-добре за децата ни, защото иначе и сега могат да влязат по желание да служат, дори ще им плащат. А, по-евтино щяло да е на т.нар. държава... Ами по-на далавера ще са да ни прибират всички доходи, и да върнат купонната система. Но това може да се случи само при затворени отвътре навън граници!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 3
ing5rov
преди 7 години
Каракачанов , за шест месеца младото кънтърстрайк поколение няма да се научи даже да става сутрин рано , камо ли пък по тревога ...а пък времената ама въобще не са на окопната война , тъй че е само разлайване на кучетата и заявка за малко внимание !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още