IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Аржентина подаде иск срещу САЩ и ЕС във СТО

Южноамериканската държава се жалва заради ограничения, налагани върху вноса на нейни стоки

16:08 | 06.12.12 г.
<p>
	Ектор Тимерман. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Ектор Тимерман. Снимка: Архив Ройтерс

Аржентина подаде иск в Световната търговска организация срещу САЩ и Европейския съюз заради ограничения, налагани върху доставките на аржентински стоки, съобщи министърът на външните работи на страната Ектор Тимерман, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Тимерман уточни, че става въпрос за износ от Аржентина на говеждо и лимони за САЩ, както и на биодизел за страните-членки на ЕС.

По думите му южноамериканската страна е „готова за диалог, докато искът се разглежда в СТО“. Министърът отбеляза, че страната е била принудена да подаде жалба, след като са били изчерпани всички опити да бъде преодоляна ситуацията, свързана с използване на „протекционистични мерки, нарушаващи нормите на СТО“.

Той подчерта също, че „мерките, насочени срещу аржентинския износ, нанесоха сериозни щети на фермерите и доведоха до загубата на хиляди работни места“.

Икономическите отношения на Аржентина с ЕС се изостриха през май тази година след национализирането през април на контролния пакет акции, който испанската добивна компания Repsol притежаваше в аржентинската YPF.

Наскоро съд в САЩ постанови, че страната трябва да плати 1,3 млрд. долара по преструктурирани облигации до 15 декември.

Аржентина обжалва решението, но международната рейтингова агенция Fitch го използва като претекст да смъкне кредитния рейтинг на южноамериканската държава с 5 степени наведнъж.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:51 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още