IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Байдън и Ердоган са постигнали съгласие за Афганистан, но не и за С-400

Двамата лидери за се ангажирали да продължат диалога за разрешаване на проблема с руските системи за противоракетна отбрана

23:09 | 17.06.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Oliver Contreras/Sipa/Bloomberg</em></p>

Снимка: Oliver Contreras/Sipa/Bloomberg

Американският президент Джо Байдън и турският му колега Реджеп Ердоган се съгласиха на среща тази седмица, че Турция ще поеме водеща роля в обезопасяването на летището в Кабул в момент, когато САЩ изтеглят войските си от Афганистан, съобщи американският съветник по националната сигурност Джейк Съливан, цитиран от Ройтерс.

Но двамата лидери не са могли да разрешат проблема със закупуването от Турция на руски системи за противоракетна отбрана С-400, допълни Съливан. Спорът обтегна отношенията между съюзниците в НАТО. Съветникът по националната сигурност допълни, че диалогът по темата ще продължи.

Съливан заяви пред репортери, че на срещата им в рамките на срещата на върха на НАТО Байдън и Ердоган са обсъдили проблема с Афганистан. Ердоган е поискал известни форми на американска подкрепа за обезопасяване на летището, а Байдън се е ангажирал да я предостави“, посочи Съливан.

„Двамата лидери поеха ясен ангажимент Турция да играе водеща роля в обезопасяването на международното летище „Хамид Карзай“ и сега работим за намирането на начини за постигането на това“, допълни Съливан, който разкри първи подробности от американска страна за срещата, за която турското президентство не предостави информация.

Турция и САЩ спорят по редица въпроси, включително закупуването от Анкара на руско въоръжение, политически различия в Сирия и Източното Средиземноморие и очакванията за пробив на първата лична среща между Ердоган и Байдън бяха малки.

Двамата лидери звучаха оптимистично след срещата си, въпреки че не обявиха какъв конкретен напредък са постигнали. Потенциална област на сътрудничество е Афганистан, където Анкара предлага да охранява и оперира летището в Кабул след изтеглянето на американските войски и частите на НАТО през идните седмици.

Сигурността на летището е от ключово значение за оперирането на дипломатически мисии извън Афганистан, в момент когато западните сили се изтеглят.

Миналата седмица говорител на талибаните заяви, че Турция трябва да изтегли войските си от Афганистан въз основа на споразумението от 2020 г. за изтегляне на американските сили, но Съливан заяви, че коментарите на талибаните не възпират „подробния и ефективен“ план за сигурността, който САЩ подготвят.

„Ние, разбира се, приемаме сериозно притеснението, че талибаните и други елементи в Афганистан ще атакуват западното или международното присъствие… Не вярваме, че това, което талибаните говорят публично, трябва или ще възпре подетите сега усилия за установяване на това присъствие в областта на сигурността“, посочи Съливан.

Като президент Байдън възприе по-хладен тон от предшественика си Доналд Тръмп към Ердоган. Байдън бързо призна масовото избиване на арменци през 1915 г. за геноцид – позиция, която разгневи Турция, и засили критиките към действията на Анкара в областта на човешките права.

Но не е ясно дали Байдън е поставил въпроса за човешките права пред Ердоган по време на срещата си, а Съливан не даде подробности как и дали ще бъде разрешена безизходицата около С-400, която накара Вашингтон да извади Анкара от програмата си за изтребителите F-35 и да наложи санкции.

„Те обсъдиха въпроса. Нямаше решение по него. Имаше ангажимент за продължаване на диалога около С-400 и двата екипа ще предприемат последващи действия, произтичащи от срещата“, каза Съливан.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още