IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерт: Светът повтаря грешката на Япония от 1997 г.

Тогава японското правителство се опита да съкрати бюджетния дефицит, докато частните компании все още имаха големи задължения, припомня бивш икономист на Фед

12:43 | 15.08.11 г. 7
Експерт: Светът повтаря грешката на Япония от 1997 г.

Правителствата на големите държави правят същата грешка като Япония през 1997 г., хвърлила страната в остра финансова депресия, заяви бившият икономист в американския Федерален резерв и настоящ старши икономист в Nomura Research Institute Ричард Ко пред CNBC.

Грешката доведе до 5 поредни тримесечия на спад за японската икономика и ръст от 68% в бюджетния дефицит на страната, припомня Ко.

„В Япония преминахме през всички тези неща: намаляването на основния лихвен процент, облекчаване на монетарната политика, капиталовите вливания, финансовите стимули, проблемите с рейтинговите агенции“, посочва той.

Според него голямата грешка, направена тогава от Япония, е, че правителството се е опитало да намали бюджетния дефицит, докато частният сектор продължаваше да е на червено – същата политика, която в момента се следва в САЩ, Великобритания, Испания и Португалия.

Това, което научихме е, че правителствата трябва да се намесят, когато частният сектор започне да намалява дълговете си, като поемат тези дългове, връщайки ги обратно в икономиката, смята Ко.

Той не е съгласен с препоръката на международната рейтингова агенция Standard&Poor`s правителството на САЩ да приеме още по-драстични мерки за съкращаване на бюджетния дефицит. Всъщност експертът смята, че опитът да се последва съветът на S&P и да се намали бюджетният дефицит с 4 трилиона долара ще потопи икономиката в нова Голяма депресия.

Като има предвид случващото се в западния свят, той твърди, че е скептичен относно световния икономически растеж през втората половина на 2011 г., но е оптимист за японската икономика, за която бе обявено по-слабо от очакваното свиване през второто тримесечие на годината.

„Тя е в подем именно заради случилото се у нас на 11 март ... ние (Япония - бел. ред.) имаме сериозен импулс на възход, защото трябва да направим всички разходи по възстановяването“, каза Ко.

Той обаче предупреди, че зараждащото се възстановяване в Япония сега е в рисков период заради действията на западните правителства.

„Износът може да не се представи толкова добре, колкото би могъл, ако правителствата на големите държави не вземат адекватните мерки“, смята експертът.

Според него западните икономики имат нужда от повече финансови стимули, докато балансите на частните компании не се възстановят.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:52 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 0 rate down comment 3
all_trader2
преди 12 години
м да и нас този *** америкаско протеже Невдянков ни хвърли в депресия с глупостите си
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 3
all_trader2
преди 12 години
държавата е лош стопанин ако вярваш на пропагандата от псевдо икономисти като българските или нс неолибералната пропаганда на ИПИ - това го има самов техните глави . Човекът е прав - с бюджетни съкращения се прави харакири на икономиката !!! само нашите комици не го разбраха това !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 2
Иван Митев
преди 12 години
"Затъването" в стопанска криза през 2011 г. е поради конкретна държавна финансова грешка и не зависи от това дали "има" или "няма" дефицит.При наличие на разкритата грешка: дори и при бюджетен излишък - стопанска криза пак ще се появи и развие.За да се премахне кризата е необходимо да се прекрати тази държавна финансова грешка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 1
Mesoiadess
преди 12 години
В бюджетите трябва да се залагат не дефицити ,а излишъци .Когато се появи недостиг на средства , не да се съкращават хората , да се намаляват заплатите . На едно място да се назначават по двама с три пъти по-ниска заплата.Ако процесът обхване всички сектори едновременно , цената на живота ще падне и всичко ще е наред.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 12 години
Пак се говори за стимули , стимули ,намеси - на бабба ми хвърчилото. Явно ще потънем яко - а може и това да е целта.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 0
Иван Митев
преди 12 години
Общото при Япония и останалите страни е, че продължават да работят при условия на световна държавна финансова грешка (ползване на Незлатни пари, при запазен начин на държавно финансово управление от време със Златни пари) и това подсигурява развитие на стопанска криза.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
no-credit
преди 12 години
Чудя се, може ли да има толкова неинформирани хора в банковите среди?! Ами нали наскоро стана ясно, че фирмите са натрупали рекордно количество кеш и не го инвестират, а го държат в трезори и сметки. И какво предлага този Ричард Ко - държавата да го вземе този кеш на заем за създаде стимули и после да остане да дължи още повече?! А не е ли много по-просто фирмите да създадат същите тези стимули като инвестират собствения си кеш? Всичко заедно, за да стане работата като цяло и за да няма ама защо (само) аз, а вие не. Иначе става така, че държавата трябва да се прави на инвеститор. Да не би социализма да идва (и при тях)? Нали уж държавата беше лош стопанин?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още