IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европа изпревари Азия по брой на починалите от коронавирус

Заразените в света са над 200 хил. души

18:02 | 18.03.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Alex Kraus/Bloomberg</em></p>

Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Европа изпревари днес Азия по брой починали от коронавирус, показват изчисления на AFP на база официалните данни.

Днес в 11 ч. по Гринуич Европа е регистрирала най-малко 3421 починали, което е повече в сравнение с Азия (3384).

Пандемията започна от Китай. Италия, която е най-засегнатата европейска страна, е регистрирала 2503 смъртни случая. Учени очакват броят на починалите в страната да надмине този в Китай до няколко дни.

Милиони хора са поставени под карантина в Европа, която вече е епицентърът на пандемията според Световната здравна организация.

Вчера Европейският съюз затвори външните си граници за 30 дни, за да се бори с разпространението на коронавируса.

Новият коронавирус беше засечен в края на декември в Ухан, централната част на Китай. След това той се разпространи в цял свят, като зарази близо 200 хил. души и отне живота на над 8000.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен призна в интервю за германския ежедневник Bild, че политическите ръководители са „подценили“ мащаба на опасността. „Става дума за вирус, който ще ни занимава още дълго време“, предупреди тя и изрази надежда, че ще бъде намерена ваксина „до есента“.

В същото време броят на потвърдените случаи на заразени с коронавирус в света надхвърли 200 хил., като нараснаха над два пъти за последните две седмици на фона на усилията на страните да овладеят разпространението чрез ограничения за пътуване и домашна карантина.

Към сряда сутрин в света е имало 203 529 потвърдени случая на заболяването COVID-19, като заразените извън континентален Китай, откъдето започна пандемията, вече надхвърлят 122 хил. души, показват данни на университета „Джонс Хопкинс“, цитирани от Wall Street Journal.

САЩ планират да затворят северната си граница с Канада за несъществен трафик, заяви американският президент Доналд Тръмп, който направи съобщението в Twitter и допълни, че то е взето по „взаимно съгласие“.

Представител на Канада заяви, че разговорите със САЩ са насочени към несъществено пътуване като туризъм при запазване на търговията между двете страни. В понеделник Канада забрани на повечето чужденци да влизат в страната, въпреки че направи изключение за американски граждани.

САЩ имат 6496 потвърдени случая във всички 50 щата и в столицата Вашингтон, включително 114 смъртни случая. Очаква се броят на заразените да расте. Американските болници вече изпитват недостиг на маски, защитни облекла и друга екипировка, необходима за грижи за пациентите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:26 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още