IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Г-20: Инвестициите в инфраструктура могат да подпомогнат глобалния растеж

Световните финансови лидери призoвават банките за развитие да отпуснат повече средства за инфраструктурни проекти

11:53 | 27.02.16 г. 15
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Г-20: Инвестициите в инфраструктура могат да подпомогнат глобалния растеж

Глобалните финансови лидери подчертаха призива си към банките за развитие, измежду които и Световната банка, да подпомогнат световния растеж, като развият допълнително кранчетата за инфраструктурни проекти, пише Bloomberg.

Многостранните банки за развитие трябва да представят конкретни планове до края на юли, пише в проект на становище за съботната среща на финансовите лидери от Г-20, която се провежда в Шанхай, Китай.

Финансовите министри и централните банкери от Г-20 посочват в проектостановището, видяно от Bloomberg, че ще работят в полза на инвестициите чрез фокусиране върху „инфраструктурата както по отношение на количеството, така и по отношение на качеството“.

Политиците търсят нови начини за стимулиране на растежа, след като печалбите започнаха да намаляват заради стимулите на централните банки и опозицията спрямо нови фискални стимули в някои страни.

От Световната банка коментират, че планират да координират намеренията си по-тясно с други мултинационални банки, измежду които Азиатската банка за развитие и водената от Китай Азиатска банка за инфраструктурни инвестиции (AIIB). AIIB, основана от 57 държави с капитал от 100 млрд. долара, започна дейност през януари, като може да обяви първите инвестиционни проекти около юни.

„Има много неща, които мултинационалните инвестиционни банки могат да направят от страната на търсенето“, заяви президентът на Световната банка Джим Йон Ким. Банката се опитва да работи по-тясно с AIIB и другите банки, за да „увеличи инвестициите в инфраструктура в развиващите се държави“.

Ким каза, че базираният във Вашингтон трезор говори за това по какъв начин да се справим с назряващата бежанска криза, която се посочва в проект на становище на Г-20 като една от заплахите за растежа.

Световната банка и други банки за развитие ще направят „големи нови инвестиции в Близкия изток и Северна Африка, за да видим дали икономическото развитие може да има въздействие върху крехкостта, конфликта, бежанците и хуманитарните кризи там“.

Освен бежанската криза Г-20 добави и Brexit към списъка на тревогите си, посочва още Bloomberg. В списъка с потенциалните рискове на седма позиция е включен „шокът от евентуалното излизане на Великобритания от ЕС“.

Главните икономически рискове включват нарастващото геополитическо напрежение, големият спад в цените на суровините и волатилността, посочва и Bloomberg TV Bulgaria.

Още за бежанската криза можете да научите от видеото на Bloomberg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:23 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 5 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 8 години
Програми за изследване на Марс и търсене на марсианци също могат да задвижат харчовете - в задачата се пита , кой ще е инвеститора . Държавите са затънали в дългове .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 2
Атанасио
преди 8 години
хубав въпрос защо трябва да има растеж и краткият отговор е заради лихвата При 100млрд. БВП и 100млрд. държ.дълг ако БВП падне с 25%(75млрд.) дългът става 133% - ако БВП се вдигне с 25% дългът става 80% при 0% лихва тоест лихварството се нуждае от постоянен растежМалко по-сложно е но 51% от проблемите на света идват от банкстерите(лихвите) и т.н. финан.спекулации и съм събрал факти как са ограбвани хората - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1442612112683685 С манипулациите на ЛИБОР са откраднати около 8 трлн. долара а ги глобиха някакви си едноцифрени милиарди Обяснил съм за системната криза - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1713014525643441тоест г-н Хитов го е обяснил 2009год. в ИНВЕСТОР,БГ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 1
scott
преди 8 години
щи го обясним възможно най-просто!Правителството има 10 лева за харчлък. И кат им напишат по книги и по измислени методики, че похарчените от тех 10 лева освен за ядене, пиене, разврат и дрога са донесли и 20 лева печалба: ВЕДНЪГЪ напечатват още 200 лева с идеята да ги похарчат за ядене, пиене, разврат и дрога. Че и да пише в отчетите, че напечатаните 200 лева са донесли 500 лева ПЕЧАЛБА.ТЕ ЗАТВА ПРАВИТЕЛСТВАТА ПО СВЕТЪ, ФЕД, МВФ И ЕЦБ НЕЩАТ ДА ЧУВАТ ЗА НЕЩО РАЗЛИЧНО ОТ РАСТЕЖ!Показателен е факта със грандиозниа строеж на китай за взривяване и бентове по река яндзъ! ККП искаше 2-3 милиарда от мвф и световната банка. *** тез прецениха, че ДРУГИ ШЕ ЯДЪТ, ПИЯТ И ШЕ СЕ ФАЛАТ С ТЕХ... И ОТКАЗАХА. КОЕТО НЕ ПОПРЕЧИ НА ПРОЕКТЧЕТО ДА СЕ РЕАЛИЗИРА.....Висша ценнос: всеки човек - машина за пари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 2
michaelis12
преди 8 години
Мне не е баварка :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 0
bgMan
преди 8 години
Те точно тука нашия Луи XXIII-ти герберски е много в час.Май го знаел 1-2 мандата преди тях и ги е изпреварил по магистралата на растежа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 12 rate down comment 4
abdul
преди 8 години
само за уточнение, x5 не BMW x5, нали? :-D :-DЧе да не се обърка ***-а...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 5
Атанасио
преди 8 години
Според отдела за икономика и социални дейности на ООН, правителствата трябва да инвестират 3% от световния БВП годишно, който е около 1,2 трилиона паунда през 2010 г., в продължение на 40 години. Така могат да спрат климатичните промени и глада, съобщава британският Телеграф - http://***.greentech.bg/archives/21201Доклада на ООН е грешен и съм обяснил защо - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1431029987175231пиша това за да се схване коментар 1 защо трябва 6% бюдж.излишъци да се инвестират в точно определени неща - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1711968085748085за да се избегне петролнаекологична - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1494171174194445и за финансовата е по-особено
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 3
michaelis12
преди 8 години
ше помогнат кат напраат заплатите х5 и да има предимно средна класа иначе уйя ми глобални разтежи ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 5
Атанасио
преди 8 години
И аз точно за това говоря - забрана на офшорките ,''данък Тобин'' и данък лукс и временно таван на печалбите и доходите с цел 6% бюдж.излишъци които се инвестират в точно определени неща - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1711968085748085разликата е ,че аз казвам за по-справедливият начин от къде да дойдат парите и точните стратегии - топла вода от слънцето ,ел.транспорт и инфраструктура за ел.влакове ,и енерг.ефективност ,и се радвам ,че Китай ще строи ЖП-линии ''Китай - Русия - Канада Америка" - http://***.investor.bg/aziia/336/a/kitai-planira-izgrajdaneto-na-visokoskorostna-jp-liniia-do-vladivostok-195212/Статията за Китай е добра - http://avtorski.pogled.info/article/65495/Kitai-politikata-na-Novata-normalnost
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още