Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Други

Г-20 удължава до края на годината отсрочката за дългове на бедни държави

Мярката покрива 9,9 млрд. долара двустранни плащания, дължими през втората половина на тази година, ако участват всички допустими страни

Г-20 удължава до края на годината отсрочката за дългове на бедни държави

Снимка: архив Ройтерс

Групата на 20-те най-големи световни икономики удължава програмата си за временно облекчаване на дълговете на страните с ниски доходи, страдащи от икономическото въздействие на коронавируса. Това е поредното усилие за предотвратяване на дълговата криза в развиващия се свят, пише FT.

Г-20 удължава до края на годината инициативата си за спиране на обслужването на дълга (DSSI), която започна миналия май. Първоначалният ѝ срок беше декември 2020 г., който беше удължен до юни 2021 г.

Даниеле Франко, министър на финансите на Италия, която председателства Г-20 тази година, коментира, че удължаването ще позволи на страните бенефициери да мобилизират повече ресурси, за да се справят с предизвикателствата на коронавирусната криза.

Още по темата

По думите му това ще бъде последното удължаване на срока на инициативата.

DSSI позволи на 46-те държави, кандидатствали до момента, да вземат участие - от 73, които отговарят на условията, като отсрочат изплащането на дълг в размер на 12,5 млрд. долара към страни членки на Г-20. Тези дългове все още трябва да бъдат изплатени изцяло в продължение на максимум шест години след изтичането на новата отсрочка.

Новото удължаване ще покрие приблизително 9,9 млрд. долара двустранни плащания, дължими през втората половина на тази година, ако участват всички допустими държави.

Анализатори казват обаче, че трябва да се направи повече за справяне с основните икономически проблеми в много от развиващите се икономики, които са изострени от пандемията. По-рано тази седмица МВФ заяви, че бедните страни ще трябва да похарчат около 250 млрд. долара до 2025 г., за да отговорят на пандемията, и допълнителни 250 млрд. долара за намаляване на бедността.

В сряда Г-20 се присъедини към други организации, призовавайки за ново разпределение на 650 млрд. долара за специалните права на тираж на МВФ, форма на резервен актив, който страните могат да продават за пари.

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Други
Иран планира да обогатява уран до 60% в ново нарушение на ядрената сделка