IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Г-20 удължава до края на годината отсрочката за дългове на бедни държави

Мярката покрива 9,9 млрд. долара двустранни плащания, дължими през втората половина на тази година, ако участват всички допустими страни

09:46 | 08.04.21 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Групата на 20-те най-големи световни икономики удължава програмата си за временно облекчаване на дълговете на страните с ниски доходи, страдащи от икономическото въздействие на коронавируса. Това е поредното усилие за предотвратяване на дълговата криза в развиващия се свят, пише FT.

Г-20 удължава до края на годината инициативата си за спиране на обслужването на дълга (DSSI), която започна миналия май. Първоначалният ѝ срок беше декември 2020 г., който беше удължен до юни 2021 г.

Даниеле Франко, министър на финансите на Италия, която председателства Г-20 тази година, коментира, че удължаването ще позволи на страните бенефициери да мобилизират повече ресурси, за да се справят с предизвикателствата на коронавирусната криза.

По думите му това ще бъде последното удължаване на срока на инициативата.

DSSI позволи на 46-те държави, кандидатствали до момента, да вземат участие - от 73, които отговарят на условията, като отсрочат изплащането на дълг в размер на 12,5 млрд. долара към страни членки на Г-20. Тези дългове все още трябва да бъдат изплатени изцяло в продължение на максимум шест години след изтичането на новата отсрочка.

Новото удължаване ще покрие приблизително 9,9 млрд. долара двустранни плащания, дължими през втората половина на тази година, ако участват всички допустими държави.

Анализатори казват обаче, че трябва да се направи повече за справяне с основните икономически проблеми в много от развиващите се икономики, които са изострени от пандемията. По-рано тази седмица МВФ заяви, че бедните страни ще трябва да похарчат около 250 млрд. долара до 2025 г., за да отговорят на пандемията, и допълнителни 250 млрд. долара за намаляване на бедността.

В сряда Г-20 се присъедини към други организации, призовавайки за ново разпределение на 650 млрд. долара за специалните права на тираж на МВФ, форма на резервен актив, който страните могат да продават за пари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:33 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още