IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Газпром с апетит към български електроцентрали

Руският газов гигант иска да инвестира на няколко европейски пазари, както и в Азия и Турция

12:20 | 08.10.11 г.
Газпром с апетит към български електроцентрали

Газпром проявява интерес към инвестиции в електроцентрали в България. Обект на интерес са още пазарите в Германия, Великобритания и държавите от Бенелюкс.

Това е съобщил още в сряда пред репортери Денис Фьодоров, главен изпълнителен директор на ГазпромЕнергоХолдинг, цитиран от Ройтерс. Информацията обаче е била поставена под медийно ембарго до петък.

По думите на Фьодоров, руският газов гигант се интересува от закупуване на вече готови централи, както и от изграждането на нови проекти. Освен това, компанията иска пълен контрол над активите, които е готова да закупи с пари в брой.

Фьодоров посочва, че ГазпромЕнергоХолдинг ще представи пред борда на директорите на Газпром от три до четири проекта в Европа до края на годината. “Имаме списък с европейски активи, който включва 10 проекта”, каза още той.

Руснаците водят преговори с германската компания RWE за съвместни електроенергийни инвестиции в Европа, каза още Фьодоров. Преговорите са започнали още през юли и са удължени с още една година, като крайният резултат от тях може да бъде съвместни инвестиции в Германия, Великобритания и държавите от Бенелюкс.

Газпром вече поглежда и към азиатските пазари, по-специално електроенергийните пазари на Япония, Южна Корея и Китай. Интересът им е насочен към изграждането на газови електроцентрали.

Компанията заявява интереса си и към Турция.

На вътрешния пазар гигантът е близо до финализирането на сделката с Renova на милиардера Виктор Векселберг. В резултат Русия ще се сдобие с “национален шампион” с активи на стойност 8 млрд. долара. Групата ще упражнява контрол над една четвърт от руския пазар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:36 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още