IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Геополитическият казус "Кашоги"

След смъртта на саудитския журналист изкристализират важни въпроси, свързани с устоите на демокрацията и защитата на човешките права, които будят силна тревога

10:43 | 25.10.18 г. 11
<p>
	Принцът на Саудитска Арабия Мохамед бин Салман. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Принцът на Саудитска Арабия Мохамед бин Салман. Снимка: Ройтерс

Объркването и колебанията около смъртта на саудитския критично настроен журналист Джамал Кашоги олицетворяват нещо повече от международна дипломатическа нерешителност. Те поставят важни въпроси, свързани със законността на глобалните устои на правния режим, пише Яна Попкостова от Европейския център за енергийни и геополитически анализи за Euractiv. 

Американската шистова революция ще трансформира традиционната енергийна жажда на САЩ и комбинирания ефект от техните международни връзки в световно господство на енергийния пазар, ограничавайки влиянието на саудитската петролна мощ, използвана досега като оръжие срещу американската външна политика, и осигурявайки практическа приложимост на „доктрината Картър“, която цели постигане на мир в Близкия изток чрез военна интервенция.

Проекцията на сагата „Кашоги“ започва да се разсейва, разкривайки стоящите зад нея геополитически проблеми, смята Попкостова.

Саудитска Арабия си остава стабилна и силна форма на американската реторика, актьор, който не може да бъде изолиран заради едно престъпление, което не може да бъде наказано, а това е едновременно разтърсване и осъзнаване на действителността на съвременната политика.

След като саудитският принц Мохамед бин Салман успя да набере достатъчно голяма мощ във и извън своята страна, американският стратегически план за региона се оказа зависима от неговата визия в своеобразна симбиоза, проповядвайки идеята за икономическа трансформация на Рияд, отстраняване на Иран, военен натиск върху ИДИЛ и по този начин увеличаване търсенето на американски оръжия, като в същото време се търсят начини за подобряване на взаимоотношенията с Израел.

Първото пътуване на Доналд Тръмп като президент неслучайно беше до Рияд, жест, символизиращ неговото признание на силата и способността на Саудитска Арабия да преначертае политически Близкия изток.

Принц Салман ръководи блокадата и чисто географското изолиране на Катар, разрива в отношенията с Ливан, бомбандира Йемен, а всичко това завърши с намеса в изчезването и убийството на дисидента журналист Джамал Кашоги.

Докато гладуващите деца от Йемен не успяха да стигнат до кориците на западните списания и до заглавията на първите страници на вестниците, то смъртта на Кашоги и неговите действия приживе бяха щателно представени от турските власти – една трагедия и загадка, която в един момент обедини света.

Всички важни лица на глобалния бизнес в един момент решиха да бойкотират конференция в Рияд – изпълнителните директори на Blackstone, BlackRock и JP Morgan бяха последвани от ръководителите на основните европейски банки и на Международния валутен фонд (МВФ).

Лидерът на свободния свят Доналд Тръмп сви рамене пред признанието на саудитите.

С нарастващ натиск, публично дирижиран от турския държавен глава Реджеп Тайип Ердоган, като част от собствените му регионални игри, американската администрация засили своята реторика с твърдението на Тръмп, че е жертва на „много лош сценарий“.

Несигурната алюзия за „тежки санкции“, ако все пак се докаже, че е извършено държавно убийство, беше посрещната с агресивната позиция на Саудитска Арабия и заплахите, че ще „отвърне на удара“, ако бъде подложена на наказателни мерки.

Кралството все още притежава най-важния свободен резервен капацитет в света и статутът му на световен лидер в петрола доведе до недвусмисленото изказване, че „влиянието и жизненоважната роля на Саудитска Арабия в световната икономика“ ще бъдат подложени на натиск.

Сред шума на празните мнения и фалшивите позиции, отнесени към случая „Кашоги“ се забелязва отсъствието на Русия и Китай, докато САЩ се опитват да открият истината, а Европейският съюз (ЕС) и в частност Германия „замрази“ доставките на оръжия до Саудитска Арабия, призовавайки за задълбочено разследване по случая близо 10 дни, след като темата завладя световните медии.

Русия и Китай, гонейки свои икономически и геополитически интереси, понякога самостоятелно, друг път в съдействие, влизат във връзка (енергийна или друга) с всички държави в региона. На лице са многобройни сделки със Саудитска Арабия, Сирия, Турция, Иран, Египет и Израел, които до голяма степен пречат на по-сериозни „умиротворителни“ мисии на ЕС.

Тук американската власт като че ли намалява, вероятно заради липсата на адекватна стратегия. Аферата „Кашоги“ демонстрира променящата се геополитика в региона, където принципите и ценностите постепенно изчезват. Това, което се разгръща пред народите, изгубили вярва във върховенството на закона, е явно пренебрегване на правното сближаване и основните принципи на държавните действия, където моралните норми са по-малко от оръжейните сделки, а журналистите биват представяни като врагове на държавата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:03 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 11 rate down comment 1
KPetkov
преди 5 години
То вече им го казаха, но не се бях сещал, че точно Европа ще изяде дървото. В прослувотото споразумение за ракети със среден обсег се говори такива ракети да не се разполагат в близост до границите на бившия Съветски съюз и САЩ. Американците разполагат уж отбранителни ракети за защита на границата на НАТО точно до *** на Русия. Според руснаците установките за защитните ракети всъщност са идеални за изстрелване на томахавки с ядрени глави до 2500 километра, т.е. Москва, Санкт Петербург, например. Трябвало само малко да променят ъгъла и да сложат червената флашка номер две в компютърчето, което управлява изстрелването :)От гледна точка на руснаците, американците вече са нарушили Договора с разполагането на, уж, отбранителните ракети в Полша и Румъния, а предполагам и в Украйна. Еквивалент би било ако Русия разположи С-400 в Канада, Мексико и Куба.От горното следва, че за руснаците всички държави от Европа, членки на НАТО участват в нарушаването и първи ще получат подарък от Русия с любов. Още повече, че логичен въпрос е САЩ ще рискуват ли избиването на стотици хиляди американци в Ню Йорк, заради една две ядрени ракети забучени в България, например. Имам предвид, биха ли изстреляли междуконтинентална ядрена (с обсег около 7-8000 км) ракета по Москва, рискувайки размяната на ракетки от изток и запад? Нещо се колебая при отговора, имайки предвид, че направиха едно голямо нищо в Украйна :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 3
опааа
преди 5 години
...ха, ха, ха, хааааааа! .....ти и стоян бърборан сте ми ясни, ....в главите ви вода се плиска! ....трета война в Европа няма да има. ..разбра ли ме или ти е трудно?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 9
khao
преди 5 години
абе като им гледам космическите ракети до къде стигат, леееко е спорно дали ядрените ще стигнат по далеч от арматата :D ... да не се окаже че някой старшинка е източил горивото от ракетата за лични цели, хахахахахаха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 9 rate down comment 5
опааа
преди 5 години
...Русия и Китай няма да търпят повече подобно двуличие. Тези дни на Тръпона ще му се заяви директно, че и една ракета да излети към Русия, примерно от Полша, големите американски градове заедно с бункерите, където се крият американските мишки с пагони и онези с големите пари, копнеещите да присвоят световните ресурси, ще бъдат във пепел!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 0 rate down comment 4
khao
преди 5 години
за кое бе ? .. всъщност все тая, няма как да го знаеш като не си посещавал училище никога и незнаеш кво се преподава в час! :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 1
majnata
преди 5 години
не си внимавал достатъчно в час.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 19 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 5 години
Хаааахаха...."Сред шума на празните мнения и фалшивите позиции, отнесени към случая Кашоги се забелязва отсъствието на Русия и Китай, докато САЩ се опитват да открият истината..."САЩ като неуморни пчелички търсят истината, а тя ше им извади очите - саудитската династия закла, наряза на парчета и скри журналист на NYT в собственото си консулство в чужда държава...! А Русия и Китай отсъстват, защото чакат Западът да изгони 100-200 саудитски дипломати и да наложи санкции на износа на саудитски нефт, както на Иран - там не стана ясно за какво точно, но са факт... :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 11
khao
преди 5 години
тия алабализми от къде ги измисли .... нито демокрацията ние като гръцката едно време, нито СА са демокрация, нито са били...А това е чиста лъжа :"взета още от древните гърци, когато педофиллията е била издигната в култ"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 16 rate down comment 4
pinoccio
преди 5 години
Едва ли е някаква изненада това, което извършиха саудитите. Едва ли някой се е съмнявал в техните людоедски способности. Просто извършиха нещо, което всички видяха. Кой знае още колко такива случаи са решили именно по този начин, но никой не е разбрал или поне само тайните служби по света знаят. Лицемерието е голямо, но това е присъщо за демокрацията. Това е най-инфантилната обществено-икономическа система, взета още от древните гърци, когато педофиллията е била издигната в култ. Сякаш историята си прави шега и ни подсказва, че не е подвластна на времето. Сега международната общност ще поскърби, поетите ще поридаят, световните лидери ще поругаят, докато зад всичко това нещата ще си вървят, сякаш случилото се никога не се е случило. Както се казва - нищо не е това, което е. А, което е това, то е нищо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 1
KPetkov
преди 5 години
Аз това го очаквам към 2070 година, но ще поживеем и ще видим, поне някои от нас :)... а пък после като има намалее кеша ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още