IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ирак ще бъде изваден от черния списък в новия указ на Тръмп за имиграцията

Пентагонът и Държавният департамент виждат в близкоизточната страна ключов партньор в борбата срещу "Ислямска държава"

10:39 | 01.03.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

В новия указ на американския президент Доналд Тръмп за имиграцията Ирак ще бъде изваден от черния списък на страните, на чиито граждани ще бъде наложена временна забрана да влизат в Съединените щати. Това предаде Асошиейтед прес по информация от представители на властите.

Те се позовават на последния вариант на нормативния акт, който се очаква да бъде подписан от Тръмп през идните дни.

Президентът е решил да извади Ирак от черния списък под натиска на Пентагона и Държавния департамент, които виждат в близкоизточната страна ключов партньор в борбата срещу терористичната групировка "Ислямска държава".

С първия указ на Тръмп, чието действие бе спряно от федерален съд, на гражданите на Ирак и още шест страни с преобладаващо мюсюлманско население бе наложена временна забрана за влизане в Съединените щати за период от 90 дни. Останалите шест държави - Иран, Сирия, Йемен, Либия, Судан и Сомалия - остават в черния списък, посочва БТА.

Новият указ съдържа и други промени. Например, той не налага забрана за влизане на сирийски бежанци в Съединените щати за неопределен период. Вместо това те са включени в обща група бежанци, за които се предвижда 120-дневен мораториум на приемането в САЩ. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:51 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още