IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Иран може да се оттегли от договора за ядрените оръжия

Това е една от многобройните възможности пред Техеран като отговор на американските санкции, посочи иранският първи дипломат Мохамад Джавад Зариф

14:30 | 28.04.19 г. 6
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Оттеглянето от Договора за неразпространение на ядрените оръжия е една от "многобройните възможности на Иран", след като САЩ затегнаха санкциите срещу Техеран, заяви днес иранският първи дипломат Мохамад Джавад Зариф, цитиран от държавни медии, предаде Ройтерс. 

Вашингтон реши да не подновява освобождаването от американски санкции на купувачите на ирански петрол, в опит да сведе до нула жизненоважния за Иран петролен износ.

"Ислямската република има множество възможности за избор и властите ги обмислят. Оттеглянето от Договора за неразпространение на ядрени оръжия е една от тях", заявява Зариф, цитиран от държавната медия ИРИБ.

През изминалата седмица Китай се застъпи за Иран, като изрази своя протест срещу американските санкции, които имат за цел да ударят производството на петрол в страната.

"Китай категорично е против едностранните санкции на САЩ. Действията на американската страна засилват нестабилността в Близкия изток и на международните пазари на енергийни суровини", заяви говорителят на китайското министерство на външните работи Гън Шуан на редовен брифинг.

През 2018 г. Китай е внесъл 29,27 млн. тона петрол от Иран, което е намаление с 6 процента спрямо предходната година. Техеран е седмият по значимост доставчик на черно злато за Пекин.

Въпреки американската политика износът на петрол от Иран няма да спадне под 1 млн. барела дневно, заяви от своя страна председателят на комисията за национална сигурност и външна политика на иранския парламент Хашматола Фалахат Пише.

Ограниченията в продажбата на ирански петрол на практика се определят от двустранните отношения, а не от политическите блъфове на президента Доналд Тръмп и (държавния секретар на САЩ Майк) Помпейо. Петролният ни износ никога не пада под един милион барела дневно, заяви Пише.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:44 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 7 rate down comment 10
korn
преди 4 години
Тебе съм те забелязал че винаги възхваляваш ислямски държави като Иран,Сирия,Либия Ирак където всички живеят според законите на исляма и Алах и плюеш по християнските държави които бомбардирали чалмосаните мюсулмани.Ква религия изповядваш?Иска ли ти се да изкрещиш Алах Акбар на някой европейски полщад и да накажеш лошия кръстоносец?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 11
korn
преди 4 години
Я отиди в Иран и застани на някой площад или пред джамия до като прекрасните ислямисти се молят на Алах и извикай христос Възкреси да видиш арийците кво ще ти направят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 15 rate down comment 5
ABBA
преди 4 години
Зловередните късогледи не могат да четат нито редовете,нито какво пише меджу редовете.Интелект,не се дава всеки му.Иначе лукавия може да вземе сърцето всеки му,стига да е злобно!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 14 rate down comment 3
Варяг
преди 4 години
Иран е котилото на арийците а Източен Иран е прародина на българите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 16
korn
преди 4 години
Защитаваш Гвардейците на ислямската революция на ислямска република Иран и викаш Христос Възкресе.Изчезвай при ислямските си авери в Иран.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 22 rate down comment 6
ABBA
преди 4 години
Янките по договор трябваше да разблокират 100 000 000 000$.Ma т'ва мноооо пара, как да я върнеш на собственика!Сега тотални световни санкции на иранският нефт,що благодарение на мижитурките по земното кълбе,янките считат целия свят за тяхна юрисдикция.И явно няма сделка. Има атомна бомба,има Трета световна,има израелски Трети храм,има Антихрист....И те така в тоя порядък драгипсихо-десни и талибан-русофоби!Христос Воскресе!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още