IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Жените ще успеят да печелят колкото мъже след... 217 години

България е на 18-то място в света по икономическо равенство между половете за 2017 година

17:30 | 02.11.17 г. 3
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Жените ще трябва да изчакат 217 години, преди да започнат да печелят колкото мъжете и да са представени наравно на работното място, сочи изследване, отчитащо най-голямата разлика от близо десетилетие, предаде Ройтерс.

Дамите са платени и постигат малко над половината спрямо мъжете на работното място, констатира Световният икономически форум (СИФ), установявайки 58 процента разминаване между половете в икономически план.

За втора поредна година швейцарската организация с нестопанска цел отчита влошаване на икономическото неравенство, като измерва колко мъже и жени участват в работната сила, доходите, които те изкарват, и професионалния им напредък.

Миналата година СИФ обяви, че нежният пол ще постигне икономическо равенство след 170 години спрямо 118 години през 2015 година.

Никоя страна не е преодоляла разликата в заплащането, посочва СИФ, използвайки данни от институции като Международната организация по труда, Програмата за развитие на ООН и Световната здравна организация.

Като цяло Исландия, Норвегия, Финландия, Руанда и Швеция се нареждат най-високо сред 144 държави, сравнени по напредък в равенството в четири области: образование, здраве и оцеляване, икономическа възможност и политическо овластяване.

България заема 18-то място в класацията, според глобалния индекс в доклада, поместен на сайта на СИФ. От региона на Източна Европа и Централна Азия преди нашата страна е само Словения, която е на 17-та позиция, а след нас е Латвия на 20-то място.

Тази година България се изкачва с над двайсет места в общия индекс и така се нарежда втора в региона. Това се дължи на значителния напредък в подиндекса на политическото овластяване и по-специално на равенството между половете при министерски и парламентарни постове, отбелязва СИФ в доклада си.

Най-зле сред всички проследени страни са Йемен, Пакистан, Сирия, Чад и Иран.

Общо взето жените са много по-добре в образованието, където равенство може да бъде постигнато до 13 години, докато затварянето на разликата в политическото овластяване може да отнеме още 99 години, заключава СИФ.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 0
majnata
преди 6 години
Корпоративната бездетна ку.чка е идеалът за жена в ЕС...справка Меркел , Мей...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
Hahoto
преди 6 години
Жените имат по-сложно кариерно развитие, защото сред най-важните им природни дадености е да раждат деца и поне в първите 1-2 години да им отделят огромен ресурс от времето, което иначе биха посветили на кариерата. Разбира се има корпоративни ку.чки, за които его.изма на кариерното израстване е много по-силен от природните закони. Иначе умната жена, като върти мъжа на пръсти и малко да печели, е всъщност много богата :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 0
majnata
преди 6 години
Какво равенство ви тресе бе ... и що трябва въобще да има равенство ?!Справедливото заплащане се базира единствено и само на количеството и качеството на вложения труд ! Трябва ли да има друг критерий за служителя който носи пола ... ми то туй е по бетер от комОнизма бе , другарки и другари !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още