IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай потвърди визитата на Лю Хъ в САЩ

Лю, който ръководеше китайската делегация за преговори по време на целия търговски конфликт, ще посети САЩ в периода от 13-и до 15-и януари

11:33 | 09.01.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив на Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив на Ройтерс

Китай потвърди информацията, че вицепремиерът Лю Хъ ще замине за Вашингтон за подписването на търговската сделка от първа фаза на преговорите със САЩ през следващата седмица. Посещението на властите от Пекин беше обявено по-рано от президента на САЩ Доналд Тръмп, припомня Bloomberg.

Лю, който ръководеше китайската делегация за преговори по време на целия търговски конфликт, ще посети САЩ в периода от 13-и до 15-и януари, заяви говорителят на Министерството на търговията Гао Фън.

Гао не предостави повече информация за продължението на търговските преговори, освен че екипите остават в тесен контакт.

Изявлението е първото китайско потвърждение за подписването на търговската сделка на 15-и януари. Доналд Тръмп от своя страна също заяви, че ще замине за Пекин, след като сделката бъде подписана, за да започне преговори по втора фаза.

Съгласно споразумението, обявено на 13-и декември, американският президент се съгласи да отмени планираното налагане на нови мита върху китайския внос и да намали някои от вече съществуващите ставки. От своя страна властите в Пекин приеха да увеличат покупките си на американска селскостопанска продукция. Точните условия на споразумението обаче все още не са напълно разкрити. Търговският представител на САЩ Робърт Лайтайзър заяви, че очаква пълният документ от 86 страници да бъде публично публикуван след подписването му.

Гао отказа да коментира вноса на стоки и услуги на стойност 200 милиарда долара, които според САЩ Китай е поел, като задължение по споразумението.

Потвърждението на визитата от страна на Пекин поне временно успокоява опасенията от поредна ескалация на търговските отношения между двете най-големи икономики в света в момент, когато инвеститорите са притеснени от напрежението в Близкия изток.

Лю ще пътува с титлите член на Политбюро, вицепремиер и първи търговски преговарящ, заяви още Гао. Не бе споменато дали той ще бъде определен за специален пратеник на Си, титла, която му беше предоставяна при някои предишни пътувания до Вашингтон.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:47 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още